Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

En sevdiğim şiir...

"Sevdiklerinizin Sevdiği Şiirler" Cezmi Ersöz'ün antolojisi.. Antolojiler, çocukken evde en çok sevdiğim ve karıştırdığım kitaplardı. Muhteşem babam, dört kardeş yetişmemizde en büyük payı olan harika adam, bize şiiri de sevdirmişti de ondan..
Ağbimle, hatta kendi icat ettiğimiz oyunlar oynardık, şiirlerden seçmeler sunan kitaplarla..
Vasfi Mahir Kocatürk'ün antolojileri, elimizde eskirdi..
Cezmi'nin kitabını hem de nasıl bir nostalji ve keyifle geçirdim elimden sayfa sayfa.. Cezmi Ahmet Telli'den, Zuhal Olcay'a, yani A'dan Z'ye günümüz popüler kişilerine "En sevdiğin şiir hangisi" demiş. Cevap vermişler.. O şiirleri sıralamış kitabında.. Bir de, şairleri ve seçenleri birkaç satırla anlatsaydı keşke, Cezmi..
Baktım.. Pek çok şiiri ben de seviyorum.. Hatta ezber biliyorum.. Her telden, her türden şiiri sevmişim..
Ara Güler, "Orhan Veli, Cımbızlı Şiir" demiş mesela.. Bayılırım..
İskender Pala "Fuzuli, Su Kasidesi" demiş mesela.. Siyasal Bilgiler Kantininde kimlerin kulağına fısıldamıştım o satırları.. "Suya versin bağ-ı ban gül-zarı zahmet çekmesun/ Bir gül açılmaz yüzün tek, virse min gülzara su"
Altan Ağbi'nin (Öymen) "Nazım Hikmet/ Bugün Pazar"ını hele bugünlerde sevmeyen var mıdır acaba?.
Cüneyt Arkın "Attila İlhan/ Böyle Bir Sevmek" demiş.. Ona da ölürüm..
Nazım, Orhan Veli ile Attila İlhan, kitapta en çok yer alanlardan zaten..
Edip Akbayram, "Cahit Sıtkı/ Gün Eksilmesin Penceremden"i okuyup da sevmemek mümkün mü?.
Fazıl Say "Başka Yerde Olmak" demiş, Attila İlhan'dan..Yani nerdeyse bir yıl evvel kafaya mı koymuş acaba, başka yerde olmayı..
Müşfik Kenter'in Orhan Veli'yi seçmesi ne kadar doğal.. Yıllardır, Orhan Veli okuyor sahnede.. "İstanbul'u Dinliyorum"u Müşfik'ten dinlerseniz, ölürsünüz..
Oktay Kaynarca Ahmed Arif ağabeyimin "Hasretinden Prangalar Eskittim"ini sokmuş antolojiye.. Ne iyi etmiş.
Özdemir Erdoğan'ın "Aheste Çek Kürekleri, Yahya Kemal" seçimi de benim olabilirdi. Sunay Akın, Cevap Çapan'ın dünya tatlısı dizelerini söylemiş tabii.. "Tekne Kazıntısı.."
Türkan Şoray, daha ilkokulda ezberlediğim "Annabel Lee/Edgar Allan Poe- Melih Cevdet"e basmış mührü..
Yelda Karakaş Kemal Burkay'ın ölümsüz dizeleri, Gülümse'yi söylemiş..
Daha kimler ne güzel şiirler seçmişler.. Hepsini ben seçebilirdim..
Şiiri sevmek, "Sevmek"tir çünkü.. Şiirsiz sevilmez.. Bahçenizdeki çiçek, koltuğunuza uzanmış kedi, omzunuza yaslanmış sevgili, şiirdir hep..
Ben mi neyi seçtim.. Uzun uzun düşünüp "Ataol Behramoğlu" dedim.. Sonra biraz daha düşündüm, "İki şiirinden hangisi" diye.. Birini seçtim.. Sonra kitaba baktım ki, ötekini "Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Çok Şey Var"ı Savaş Ay seçmiş, Allahtan...
Benimki.. Anladınız tabii.. Haşo'ya inat..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA