Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Haksızsın Abbas!..

Abbas Güçlü kardeşimiz Mucize'ye büyük haksızlık yapmış yazısında.. Mahsun'u satır aralarında "İnsanları hüngür hüngür ağlatarak gişe yapan türkücü" diye tanımlıyor. Arada filmi övenlere (Bu arada bana) giydiriyor. Ya batırır, ya arşı alaya çıkarırmışız. Ortamız yokmuş.
Sevgili Abbas,
Kusura bakma ama filmi pek anladığını sanmıyorum.
O film, günümüze çok önemli bir mesaj getiriyor.. Asıl amacı bu..
Bugün yaşanan 30 bin ölüm olayı ile araları uçurumlarla açılan ve çözüm sürecinin mesafe almadan devam etmesine sebep olan, Doğu ile Batı, 1960'lı yıllarda nasıldı?. Biz nasıldık?. Bu ülke nasıldı, onu anlatıyor Mahsun, senin gibi o günleri yaşamayanlara..
8 ay yolları kardan kapalı, okul binası bile olmayan, oba yerine sıvanmış çardak gibi evleriyle yerleşik hale gelmiş bir Kürt obasına, hem de en de batılı Foça'dan bir öğretmen geliyor. Korumasız.. Tek başına.. Jandarma yok, eşkiya çok.. Ama o eşkiya dahil, tüm Kürtler, bugün "Beyaz Türk" diye aşağılanan Batılı öğretmene hem de nasıl sahipleniyor, nasıl bağırlarına basıyorlar.. Öğretmen onlara nasıl mucizevi katkılarda bulunuyor..
Öyleydik biz Abbas?. Sen 60'lı yılları bilir misin?.
Filmde gördüğü köylülerin kılıklarını, evlerini, kilimleri, perdelerini, atlarını kazlarını çok iyi bulmuş Abbas?. Ama o gördüklerin "Ağa"nın evleri, ağanın malları, dostum.. Sen "Ağalık Sistemi"ni bilir misin?. Ağa nedir, ne demektir, yaşadın mı?.
Mahsun bir hikaye anlatmıyor aslında Abbas?..
"Biz öyleydik?. Niye böyle olduk" diyor.. Bu mesajı önde tutmak için, geri kalan her şeyi de bilinçli olarak arkada bırakıyor..
O filmde gördüklerini ben çocukken Çaldıran köyünde birebir yaşadım Abbas!. Batıdan Balıkesir'den gelen üsteğmen Fuat Uluç ve ailesine, Çaldıran ve Van'da Kürt halkın ve Kürt ağaların nasıl saygı ve sevgiyle sımsıcak sarıldıklarını, sahiplendiklerini, koruduklarını yaşadım ben..
Bu sahneleri görür ve "Biz niye böyle olduk" diye düşünmeye başlarsak, çözüm süreci hedefe ulaşır Abbas..
Bu film, çözüm sürecine bugüne dek yapılmış en büyük katkıdır, dostum..
Bir daha izle.. Bu gözle izle!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA