Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Hevesini kırmamaya çalışın

3.5 yaşındaki kızım sürekli "Ben büyüğüm" deyip boyunu gösteriyor. Böylece ne kadar güçlü olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu normal mi? Z.E./Muğla

Aslında bu durum; çocuğunuzun iyi bir gözlemci ve algılarının açık olduğunu gösteriyor. Böylece yeteneklerinin ya da yapabildiklerinin farkında olması, onları daha da fazla kullanmak istemesine neden olabilir.

UMUT VERMEYİN
Bu nedenle de sürekli büyümek istediğini dile getirebilir. Ayrıca sizleri izleyip bazı davranışlarınıza özeniyor olabilir. Sizin yapmanız gereken; çocuğunuza sürekli çok büyüdüğünü söylememek. Ona yaşının küçük olduğunu ve zamanla büyüyeceğini anlatın. Şevkini kırmayın ama fazla da umut vermeyin. Çocuğunuza fazla umut vermeniz kendisine olması gerekenden fazla misyon yüklemesine neden olur. Şevkini kırmanız ise; hırslarını ya da isteklerini köreltir. Bu nedenle ortalama ama işin mantığını vurgulayan konuşmalar yapın.

Otizmliler için özel eğitim

Otizmli bir çocuğum var. DAN adlı iğneleri kullanmamızı önerir misiniz? M.A./Malatya

Yurt dışından geldiği iddia edilen ve bir-iki ay boyunca her gün yapılan bu iğnelerin; hücrelerin yenilenmesini sağlayarak otizmi tedavi ettiği söyleniyor. Ancak ben hiçbir faydasını ya da etkisini görmedim. Otizmli çocuk sahibi anne-babaların zafiyetlerini kullananlara sık rastlanıyor. Size önerim; bunlara kanmayın ve tamamen özel eğitime yoğunlaşın. Bence; yoğunlaştırılmış özel eğitimin ve çocuğunuzu sosyal ortamlarda kaynaştırma eğitimlerinin üzerinde bir metot yok. Bu nedenle sizin için en uygun reçete; haftada en az üç-dört gün özel eğitim, spor ve sosyal alanlarda gezdirmektir.

Çocuklar rüyadan korkabilir

Kızım bağırarak uyanıyor ve rüyasında gördüklerini gerçek sanıyor. Ne yapmalıyım? S.Ç./Siirt

Çocuklar; özellikle 3-4 yaş aralığında gördükleri rüyadan etkilenip korkar. Bu yaşlarda çocuk gece gördüğü rüyanın gerçek olduğunu düşünerek anne ve babasının yatağına gider. Aslında bu normal bir tepkidir. 5 yaşına doğru bu durum azalacaktır. Çocuğunuzun bir süre yanınızda yatmasında mahsur yok ama uyuduktan sonra mutlaka yatağına götürün. Ona rüyalarının çizgi filmler gibi olduğunu anlatın. Beyninin akşam ona oyun oynadığını, bu oyunların bazen korkutucu olabileceğini söyleyin. Onu sakinleştirirseniz zaman içinde düzelecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA