Petrol fiyatları, jeopolitik risklerin azalmasıyla geriledi

Petrol fiyatları, İran ile ABD arasında yürütülen diplomatik temasların arzda olası kesintilere yönelik endişeleri azaltmasıyla düşüş gösterdi. Piyasalarda ise Hindistan’ın Rus petrolüne ilişkin yaklaşımı ile küresel arz görünümüne dair gelişmeler yakından izleniyor.

Oluşturma Tarihi 09 Şubat 2026 08:52

Ortadoğu'da tansiyonun düşmesine paralel olarak arz kesintisi riskinin azalması, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.

Brent petrol varil başına 67 dolar seviyesine doğru gerilerken, ABD ham petrolü (WTI) yaklaşık 63 dolar düzeyinde işlem gördü. Brent petrol, geçen hafta da yaklaşık yüzde 4 oranında değer kaybetmişti.

Fiyatlardaki gerilemede, İran ile ABD arasında Umman'da gerçekleştirilen ve Tahran yönetimi tarafından "ilerleme sağlayan bir adım" olarak değerlendirilen görüşmeler etkili oldu. ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırmasına karşın Başkan Donald Trump, diplomatik sürecin devam edeceğini ve hafta başında yeni bir temasın planlandığını açıkladı. Trump'ın ayrıca 11 Şubat'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmesinin beklendiği, İran'la ticaret yapan ülkelere yönelik yeni bir gümrük tarifesi paketi üzerinde çalışıldığı bildirildi.

Ham petrol fiyatları, 2026 yılı başından itibaren jeopolitik riskler ve Kazakistan başta olmak üzere bazı bölgelerde yaşanan arz kesintileri nedeniyle yükseliş eğilimi göstermişti. Ancak İran ile ABD arasında ilerleme sinyallerinin gelmesi, geçen hafta fiyatların yön değiştirmesine yol açtı.

Öte yandan piyasa oyuncuları, Hindistan'a yönelik petrol akışlarını da yakından izliyor. Trump, Hindistan'ın bir ticaret anlaşması çerçevesinde Rusya'dan ham petrol alımını durdurmayı kabul ettiğini öne sürerken, Yeni Delhi yönetimi bu iddiayı doğrudan doğrulamadı ve enerji güvenliğinin öncelikli olmaya devam ettiğini vurguladı. Analistler, Hindistan'ın Rus petrolü alımlarını azaltması halinde Moskova'nın yeni alıcılar bulmak için daha yüksek indirimler sunabileceğini, aksi durumda ise küresel arz dengesinin sıkılaşabileceğini belirtiyor.

13.751,9100 Değişim 186,95 Son veri saati:
Düşük 13620,61 Yüksek 13807,56
Açılış
43,5999 Değişim 0,4324 Son veri saati:
Düşük 43,2442 Yüksek 43,6766
Açılış
51,7627 Değişim 0,3161 Son veri saati:
Düşük 51,4713 Yüksek 51,7874
Açılış
7.037,8100 Değişim 159,077 Son veri saati:
Düşük 6916,698 Yüksek 7075,775
Açılış
114,5574 Değişim 7,2521 Son veri saati:
Düşük 108,4863 Yüksek 115,7384
Açılış
BİST En Aktif Hisseler