Almanya'da şirketlerin ihracat beklentileri olumlu

Almanya'daki sanayi şirketlerinin ihracat beklentileri, şubatta yükseliş kaydederek yeniden pozitif bölgeye geçti.

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentileri olumlu
AA

Oluşturma Tarihi 24 Şubat 2026 14:57

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için şubat ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, ocakta eksi 0,8 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, şubatta 2,6 puana yükseldi. Bu rakam, Eylül 2025'ten bu yana görülen en yüksek değer oldu.

Şubatta farklı sektörlerdeki ihracat beklentileri ise değişkenlik gösterdi.

Otomotiv endüstrisinin ihracat piyasasına yönelik beklentileri yeniden yükselirken, özellikle elektronik ve optik ürün üreticileri, uluslararası faaliyetleri konusunda daha iyimser bir tablo çizdi.

Gıda ve mobilya üreticilerinde ise beklentiler pozitife dönerken, dış satışların artması öngörülüyor. Metal sektöründe göstergeler iyileşme kaydetse de ihracatın mevcut seviyesini koruyarak nispeten sabit kalacağı tahmin ediliyor. Buna karşın, kağıt, baskı ve kimya endüstrilerinde ihracatın düşeceği öngörülüyor.

Ifo'ya göre, Alman ihracatçıların en büyük endişe kaynağı ise ABD'nin değişken ticaret politikaları olmaya devam ediyor.

20 Şubat'ta ABD Yüksek Mahkemesi'nin mevcut gümrük tarifelerini yasa dışı ilan etmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, başlangıçta yüzde 10 olan, kısa sürede yüzde 15'e çıkarılan ve 150 gün yürürlükte kalacak yeni küresel gümrük vergilerini devreye soktu.

Ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İhracat ekonomisi yeni yıla bir miktar rüzgarı arkasına alarak başlıyor. Ancak geniş tabanlı ve dinamik bir toparlanmadan bahsetmek için henüz çok erken." ifadelerini kullandı.

Wollmershauser, ABD'nin gümrük vergisi kararlarının planlama süreçlerini zorlaştırdığını belirterek, "ABD gümrük politikasına ilişkin son kararlar yeni bir belirsizlik yaratıyor. Gümrük düzenlemelerinin sürekli değişmesi, şirketler için planlama yapmayı zorlaştırıyor." uyarısında bulundu.

Haber Girişi Deniz Dalgıç - Editör

Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin

Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
14.042,7300 Değişim 191,10 Son veri saati:
Düşük 13962,64 Yüksek 14153,74
Açılış
47,1696 Değişim 0,1077 Son veri saati:
Düşük 47,0638 Yüksek 47,1715
Açılış
53,9949 Değişim 0,1755 Son veri saati:
Düşük 53,8736 Yüksek 54,0491
Açılış
6.066,7080 Değişim 73,294 Son veri saati:
Düşük 6005,073 Yüksek 6078,367
Açılış
84,8246 Değişim 1,9052 Son veri saati:
Düşük 83,0859 Yüksek 84,9911
Açılış
BİST En Aktif Hisseler