4-5 kg olgun domates
2 yemek kaşığı tuz
Kavanozları sterilize etmek için büyük bir tencere su
Domatesleri iyice yıkayın ve kurulayın. Büyük bir tencereyi ocağa alın ve içine yeterli miktarda su koyun. Su kaynayana kadar bekleyin.
Domateslerin alt kısmına bıçakla bir çizik atın ve hafifçe çapraz bir şekilde kesin. Bu, domateslerin kabuklarının pişirme sırasında daha kolay soyulmasını sağlayacaktır. Kaynayan suya domatesleri dikkatlice ekleyin ve yaklaşık 30-60 saniye kadar kaynar suda tutun. Domateslerin kabukları soyulmaya başladığında hemen soğuk su dolu bir kaba alın.
Soğuk sudan çıkan domateslerin kabuklarını kolayca soyun. Soyduğunuz domatesleri küçük parçalar halinde doğrayın veya bütün olarak kavanozlara yerleştirin. Domatesleri sıkıca bastırarak kavanozları doldurun, ancak çok fazla sıkıştırmayın.
Her kavanoza 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Tuz domateslerin lezzetini çıkaracaktır. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın.
Büyük bir tencereyi ocağa alın ve içine kavanozları yerleştirin. Kavanozların üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Tencereyi kapağıyla kapatın ve kaynamaya başladığında ısısını düşürerek domatesleri suda pastörize edin. Küçük kavanozlar için yaklaşık 45-50 dakika, büyük kavanozlar için daha uzun süre pişirmeniz gerekebilir.
Kavanozları tencereden çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin. Kavanozların kapakları pop yapmalı, bu da konservelerin sağlıklı bir şekilde kapandığını gösterir.
Kışlık domates konservelerinizi serin, karanlık bir yerde saklayın. Kavanozları açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin ve birkaç hafta içinde tüketin.