Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Aydın Doğan iyi tüccarmış!

Demirören Grubu'nun Aydın Doğan'ın medya kuruluşlarına teklif verdiği haberleriyle birlikte basın camiası karışıverdi. Yapılan yorumları dinledikçe ve sosyal medyada okudukça güleyim mi, ağlayayım mı karar veremedim.
Satış haberini kabullenemeyen bir tayfa var. Onlar feryat figan bağırıyor. Ama öyle böyle değil... Tabir caizse atıp tutuyorlar. Milletin hafızasıyla dalga geçiyorlar.
"Yok efendim neymiş... Milliyet ve Vatan'ın sahibi Erdoğan Demirören, Hürriyet, Posta, Fanatik, CNN Türk ve Kanal D'yi de alırsa 'tekel' oluyormuş.
Rekabet Kurulu kanunundaki 7. Madde gereği satışa izin vermemeliymiş."
Pardon ama bu saydığımız medya kuruluşları 2011'e kadar zaten Aydın Doğan'ın elinde değil miydi? Ben mi yanlış hatırlıyorum. O zaman Rekabet Kanunu'nun 7. maddesi yok muydu?
Neyse bunu geçelim...
Bir de Demirören Grubu medya kuruluşlarını satın alırken Ziraat Bankası'ndan kredi kullanacakmış. Eee! Buradan nereye varılmaya çalışılıyor.
Velev ki, Ziraat Bankası finansmanın bir kısmını sağlıyor. Demirören Grubu bankanın kredi verilmeyecek listesinde mi?
Haa... Bunu diyenler 2000'li yıllarda yaşamıyordu sanırım. O dönemde Petrol Ofisi'nin İş-Doğan ortaklığına nasıl satıldığı veya nerelerden kredi kullanıldığını açıp bir Google'a sorsunlar.
Gelelim satış fiyatı meselesine... Doğan Holding dünkü açıklamasında finansal borçların ardından 890 milyon dolarla görüşmelere başlandığını belirtti. Bu fiyat yüksek diyenler de düşük diyenler de var...
Bana göre, fiyat gayet iyi. Neden mi? Dün borsada hisseler yükseldiği için bir önceki günkü kapanış fiyatını ele alırsak, Doğan Grubu'nun elindeki en önemli varlık Hürriyet. Onun piyasa değeri 150 milyon dolardı. Posta ve Fanatik'in ise 90 milyon dolar. Doğan'ın yazılı basınının 250 milyon dolar ettiğini düşündüğümüzde (TV'ler halka açık olmadığı için piyasa değerini bilmiyorum) bütün gruba teklif edilen fiyat çok normal... Üstelik, şunun da altını çizmek gerekir. Hürriyet 5 yılda 550 milyon TL zarar etti. Doğan Holding artık toplam gelirinin sadece yüzde 20'sini yazılı ve görsel basından sağlayabiliyor. Reklam gelirleri ve tirajları giderek azalıyor. Uzun lafın kısası, bu satış hikâyesini değerlendirirken rakamları göz ardı etmeyelim. Aydın Doğan iyi tüccar. Bugüne kadar hep 1'e aldığını 3'e satan birisi...

SON BİR NOT DAHA:
Satışı öğrenir öğrenmez gemiyi ilk terk eden kim oldu dersiniz. Holdingin yönetim kurulu üyesi Zafer Mutlu. 560 bin adetlik hissesini satıp, 2.2 milyon TL'yi cebine attı. O da iyi tüccarlık yaptı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA