Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Tunceli’deyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Tunceli'deyiz. Tunceli'nin yöresel yemekleri; hamur işleri, et yemekleri, çeşitli mezeler ve salatalarla zengin bir menüden oluşturmaktadır.
Tunceli'nin yöresel yemeklerinde genellikle et ön plana çıkar ve içerisinde bolca baharat bulunmaktadır. Tunceli'nin temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Bu ekonomik anlayış yemekleri de şekillendiren bir etken oluşturmaktadır. Özellikle tahıllı yemekler, yöreye özgü yemek çeşitlerinin çoğunluğunu içermektedir.



AYRAN AŞI


MALZEMELER
1 litre Birşah ayran
1 kaşık un
1 adet yumurta
500 gr. döğme
Bir avuç Yöremce nohut
Yeteri kadar tuz
Reyhan veya yarpuz (yabani nane)
YAPILIŞI: Önce bir tencereye ayran konularak içine un, tuz, yumurta sarısı ilave edilerek iyice karıştırılır. Kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırılmaya devam edilir. Kaynamış karışıma önceden ıslatılıp hazır hale getirilen nohut ilave edilir. Nohut biraz piştikten sonra döğme katılır, 20-30 dakika kaynatıldıktan sonra yarpuz konulur. Taze yarpuz daha iyi tat verir. Mevsim kış ise kurutulmuş yarpuz karıştırılır. 5 dakika daha kaynatılır. Sıcak tüketildiği gibi yaz aylarında soğuk olarak da yenilebilir.

TUNCELİ KÖMBESİ

MALZEMELER
250 gr. Vera margarin
200 gr. tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz
Aldığı kadar un



YAPILIŞI:
Kabımızın içine erimiş tereyağı, margarin ve tuz ekliyoruz ve azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. (Çok sert bir hamur olmayacak) Yağlanmış tepsimizin içine hamuru yayıyoruz ve üzerine parmaklarımızla delik açıp fırına veriyoruz. 25-30 dk. 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumasını bekleyip servis ediyoruz.

PEKMEZ HELVASI

MALZEMELER
250 gr. tereyağı
250 gr. un
2 su bardağı dut pekmezi
100 gr. ceviz
100 gr. fındık
100 gr. Çerezya fıstık
YAPILIŞI: Hafif ısıtılmış yağın içerisine un dökülerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan una dut pekmezi ilave edilerek 2 dakika kadar pişirilir. Servis tabaklarına alınarak üzerine dövülmüş olan çerezler serpilir ve servise hem sıcak hem de soğuk olarak sunulabilir.

SOĞAN AŞI

MALZEMELER
1.5 kg. kuru soğan
500 gr. tereyağı
Yeteri kadar bayat ekmek
YAPILIŞI:
Kuru soğan ayıklandıktan sonra uygun şekilde doğranır. Tereyağı tencerede eritilerek doğranan soğan pembeleşinceye kadar kızartılır. Yeterince kızardıktan sonra küçük parçalar halinde doğranan bayat ekmek tencereye boşaltılarak karıştırılır. Biraz bekletildikten sonra servis edilir.

PATİLE

MALZEMELER
3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
200 gr. tuzsuz peynir
Kavurmalı bulgur
Maydanoz
Toz şeker
Tuz
Yeteri kadar su
YAPILIŞI: Önce bir kaba 3 su bardağı kadar un konulur. Üzerine yarım paket yaş maya, bir fiske tuz ve ılık su eklenerek karıştırılır. Karışım kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Elde edilen hamur küçük parçalara ayrılır. Beze denilen bu parçalar merdane ile açılır. Hamurun üzerine tuzsuz beyaz peynir katılmış soğan, maydanoz veya kavurmalı bulgur güzelce dağıtılır. Hamur yarım ay şeklinde katlanır. Pişmeye hazır patile, harlı ateşteki sacın üstüne konularak pişirilir. Bu şekilde tercih edilebileceği gibi ekmekler doğranarak üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek de yenilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA