Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Adıyaman’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Adıyaman'dayız. Adıyaman yöresel mutfağında her mutfakta olması gereken çorba, pilav, cacık, salata, köfte ve tatlılara fazlaca yer verilir. Her yemeğin kendine has bir lezzeti olan Adıyaman mutfağında özellikle değişik salata çeşitleri ön plana çıkmaktadır. Lezzete çokça önem veren Adıyamanlıların yemek kültürü, bölgeye gidenlerin yoğun bir şekilde ilgisini çekmekte ve yemeklerin tadına bakanlarda tekrar deneme isteği uyandırmaktadır.



BALCANI DEV


MALZEMELER
350 gr. Yöremce bulgur
1 baş kuru soğan
1 adet yumurta
1 çay kaşığı buğday unu
2 yemek kaşığı kereyağı
1.5 kg. patlıcan
2 litre ayran (Tulukta yayılarak yağı alınmış olmalı)
YAPILIŞI: Tulukta yayılmış ve yağı alınmış koyun yoğurdundan elde edilen ayran, yanmakta olan ateşin üzerindeki bir tencereye alınır. Kesilmesini önlemek için içine bir kaşık buğday unu katılarak ve çırpılmış bir yumurta ilave edilerek kaynayıncaya kadar durmadan karıştırılarak pişirilir. Kaynayan ayrana önce bulgur ilave edilir ardından iyice yıkandıktan sonra uzunlamasına dörde kesilmiş kemer patlıcanlar ilave edilir ve yemek karıştırılarak kaynatmaya devam edilir. Karıştırılmaya ara verilmez. Karıştırılmaya ara verildiği takdirde ayran kesilir. Patlıcanların iyice piştiğine karar verilince yemekten alınıp ayrı bir kapta iyice dövülerek krem haline getirildikten sonra tekrar yemeğe ilave edilir. Dövülen patlıcanlar yemekle özleştikten sonra yemek ateşten alınarak geniş ve yayvan bir kap içinde soğumaya bırakılır. Bu arada ince kıyılarak, tereyağında kızartılmış soğanlar yemeğe boca edilir. İyice soğutulduktan sonra yemek servise hazır hale gelir.

YARPUZ SALATASI

MALZEMELER
300 gr. yarpuz
9 adet yumurta
1 demet yeşil soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı koruk ekşisi
Tuz



YAPILIŞI:

Yarpuzlar bol suyla yıkandıktan sonra seçilir ve doğranır. Yumurtalar haşlanır, soyulup doğranır. Soğanlar ince kıyılır. Bir tepsi içinde harmanlanır; zeytinyağı, koruk ekşisi, kırmızı pul biber ve tuz ilave ediilir. Salata ezilmeden karıştırıldıktan sonra servis edilir.

KUNCEMOT

MALZEMELER
1 su bardağı Hun pekmez (Üzüm pekmezi)
1 su bardağı kabuklu susam (Küncü)
100 gr. fıstık içi
YAPILIŞI: Bir tencerede ateşe atılan pekmez katı kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Katılaşan pekmeze kabuklu susamlar ilave edilir. İyice karıştırılarak bir miktar daha pişirilir. Tenceredeki kuncemot, altına un serpilen tepsiye aktarılır. (Tatlı, sakız gibi birbirine yapışacaktır) Soğuduktan sonra fıstık içi ile süslenerek servis edilir.

BASALLA

MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN:
4 su bardağı köftelik Yöremce bulgur
100 gr. yağsız kıyma
1 su bardağı Bendo irmik
5 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığından az salça
1 adet yumurta
Nar ekşisi
SUYU İÇİN:
300 gr. haşlanmış kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 büyük boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Sumak ekşisi
Diyar nane
Tuz
YAPILIŞI: İrmik ve bulgur, soğuk su ile kısır gibi ıslatılır. 5 dakika ıslanmasını bekledikten sonra kıyma ve salçası konulur, iyice yoğrulur. Yoğrulduktan sonra unu eklenir. Köfteyi yoğurduktan sonra nohut büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. (Köftenin tamamını yuvarladıktan sonra kurumasın diye üzeri kapatılıp bekletilir) Suyunu yapmak için; bir tencerenin içine soğan doğranır ve yağda kavurulur, salçası da eklenir. Ardından et ve nohut haşlanır. Et, suyu ile birlikte eklenir. Bu şekildeki suyu 30 dakika kadar kısık ateşte özleşene kadar kaynatılır. Nohutunu ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan sonra köfteleri konulur, tuz ve ekşisi eklenir. 3 dakika köfteler kaynatılır ardından altı kapatılır. Üzerine kuru nane serpilir.

KARIŞTIRMALI PİLAV

MALZEMELER
1.5 kg. Yöremce bulgur (Orta irilikte)
500 gr. tereyağı
2 kg. doğranmış et (Kavurma et)
100 gr. salça (Domates salçası)
100 gr. pul biber
50 gr. baharat
Bir miktar tuz
YAPILIŞI: Öncelikle et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine biraz salça eklenir, biber ve baharatın üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra da üstüne bulgur eklenerek bir süre daha kaynatılarak suyunu çekmesi beklenir ve bir süre bekletildikten sonra servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA