Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Gastronomi trendleri

2022 yılının son gününde hem geçtiğimiz senenin öne çıkan lezzetlerine bakalım, hem de yeni sene mutfaklarımızda nasıl bir değişim olacağını tahmin edelim istiyorum. Bildiğiniz üzere dünya trendleri gastronomi alanında da kendini gösteriyor ve her sene dünyada öne çıkan besinler bizim sofralarımızda da baskın olmaya başlıyor. Bu düşünce ile her yıl dünya gastronomisini incelerim, tıpkı moda renkler gibi lezzetlerde de moda akımı olduğu ve zaman içinde bunu benimsediğimizi görüyorum. Yarın yeni bir sene, yeni umutlar. Şimdiden hepinize iyi seneler diliyorum.

ATIKSIZ YEMEK PIŞIRME
Gelelim 2022'nin trendlerine... Sağlıklı yaşlanma ile ilgili yapılan araştırmalarda çok fazla artış olduğunu söyleyebiliriz. Kolajen tozları ve ilikli kemik suları mutfaklarımızda fazlaca yer aldı. Bu yıl insanlar gıda atıklarının azaltılmasından ambalajların en aza indirilmesine kadar sürdürülebilirlik için yemek pişirmenin, alışveriş yapmanın ve yemek yemenin atık meydana getirmeyen yollarını aradılar. Tüketiciler mutfak ambalaj atıklarını azaltmaya çalışıp ve bu konuya daha fazla odaklandı. Gıdalarda daha az plastik kullanmak her zamankinden daha önemli hale geldi. Kernza (yeni bir buğday türü) gibi yıllık değil de uzun ömürlü yetiştirilebilen tahıllarda artış gördük. İklim değişikliği ile mücadele söz konusu olduğunda bunu gerçekleştirmek önemli. Çünkü uzun ömürlü tahıllar, yıllık yetiştirilen tahıllara göre daha derin kök sistemlerine sahip. Bu derin kökler, toprak erozyonunu önlemeye yardımcı olur ve zararlı sera gazlarını yer altında tutarak bunların atmosfere gitmesini engeller.



ETSİZ PAZARTESİ AKIMI
Bitki bazlı beslenme her geçen gün artıyor. Et tüketimini azaltıp daha fazla sebze tüketme eğilimi gördük. Bitki bazlı beslenmeye odaklanan makale ve beslenme planlarına olan ilgide geçtiğimiz yıl önemli bir artış oldu. Bu durum muhtemelen et ürünlerinin maliyeti ve bulunabilirliğinden ve daha sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme arzusu gibi farklı faktörlerden kaynaklanıyor. Marketlerde ve restoranlarda bulunan bitki bazlı seçeneklerin artmasıyla birlikte insanlar bu konuda her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip oldular. Yulaf sütü 2021'e hakim olmuş olsa da bu yıl da badem sütü ve hindistan cevizi sütünü bolca kullandık. Bitki bazlı sütlerde patlama oldu. Badem dışındaki kuruyemişlerden, tahıllardan, tohumlardan ve sebzelerden süt üretilmeye devam edildiğini de gördük. Pikan cevizi, kaju, macadamia ve Antep fıstığı dahil olmak üzere pek çok kuruyemişten bitki bazlı süt elde edildi. Bağışıklık, 2022'de de en çok önemsenen konulardan biri oldu ve daha çok sayıda bağışıklık destekleyici ürünler üretildi. C vitamini, D vitamini, çinko, probiyotikler, prebiyotiklerle güçlendirilmiş daha fazla yiyecek ve içecek gördük.

MATCHA ÇAYINI KABULLENDİK
MATCHA çayına olan ilgide bir artış söz konusu. Zerdeçallı latte ise yine aynı şekilde daha fazla ilgi görüyor. Kakaolu, matcha'lı ve zerdeçallı latte'ler bu yıl trend olsa da günlük olarak esas tüketmeniz gereken şeylerin meyve, sebze, sağlıklı yağ, yağsız protein ve yüksek lifli gıdalar olduğunu unutmayın.



KONFİ
PİŞİRME TEKNİĞİ
Sebzeleri bol yağda ve kısık ateşte pişirme tekniği (konfi) bu sene hepimizin en az bir kere denediği bir usül olacak. Markalar giderek artıyor, tarifler zenginleşiyor, lezzetler güzelleşiyor. Baklagil unlarından üretilen makarnalar bu sene de revaçta olacak. Üstelik sadece glutensiz beslenmek isteyenlerin değil, içerdikleri zengin proteinler sayesinde makarna sever sporcuların da göz bebeği. Nohuttan mercimeğe, fasulyeden bezelyeye kadar farklı ürünlerle hazırlanan bu makarnalar gerçekten denemeye değer. Ispanak, pancar, brokoli ve karnabahar gibi sebze püreleri ile içerikleri zenginleşen bu makarnalar, klasik makarnaları sollayacak gibi gözüküyor.

MUCİZEVİ BAKLİYAT: NOHUT
ONLARCA farklı yöntemle yüzlerce çeşit tarifte kullandığımız nohut, yeni mucize malzeme olarak beslenme listelerine girdi. Nohutlu kahvaltılık gevrek, nohut unu, nohut tofu... Nohut suyunu yumurta akı yerine kullanma fikri ise birçok kişiyi çok mutlu etti.

2023 YILINDA NELER TREND OLACAK?
GEÇEN sene olduğu gibi bu sene de sıfır atık en önemli başlıklardan birisi. Ancak bu sene işin içerisine dünyanın sürdürülebilirliği uğraşının yanında ekonomik krizin getirdiği zaruriyetler de giriyor. Sebebi her ne olursa olsun gıda ürün fiyatlarının geçen seneye nazaran aşırı artışı, bireylerdeki yemekleri dönüştürme fikrini perçinliyor. Olabildiğince az atık çıkartmak ve ertesi günü de düşünerek hareket etmek artık hayatımızın bir rutini haline geldi. Mutfaklarımıza giren hava fritözleri ya da diğer adıyla airfryerlar artık pek çok kişi için vazgeçilmez mutfak ekipmanları arasında yer alıyor. Her ne kadar zaman zaman canımız fast food çektiğinde bol yağlı patates kızartmalarına hayır diyemiyorsak da genel beslenme düzenimizden teknik adı deep fry olan kızartma işlemini çıkaralı epey oldu. Hava fritözleri özellikle işten eve yorgun gelip sağlıklı, pratik ve hızlı bir yemek deneyimi yaşamak isteyenler için ideal. Mini bir fırından çok daha hızlı bir şekilde, içerisindeki sıcak havayı ürünün etrafında döndürerek ideal kıvamda pişiren bu hava fritözlerinde bütün tavuktan musakkaya, balıktan patates kızartmasına, muffinden ekmeğe kadar pek çok ürünü hazırlamanız mümkün. Üstelik spor yapmanın da iyi anlamda moda olduğu günümüzde hem profesyonel hem de amatör sporcuların kalori dengelerini korumaları açısından da oldukça başarılı. Bunun en büyük sebebi hava fritözlerinde neredeyse hiç yağ kullanmadan çok iyi sonuçlar elde ediyor olmamız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA