Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Turizm sanayisi

Birkaç gün önce, Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Michael Frenzel'in, Antalya'daki konuşmasına gönderme yaparak, küresel önem taşıyan sektörün, dünyada artık 'bir turizm sanayisi' aşamasına geçtiğini ve İzmir'in bu pastadan aldığı payın, aslında ne çok küçük olduğunu vurgulamıştım. Bazı turizmci dostlardan mailler aldım. Genelde katkıda bulunan mesajlar.
Verdiğim bazı rakamlar üzerine iletilen yorumlar. Aslında rakamları eksik bile verdim.
Şöyleki; WTTC Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Michael Frenzel'in ilettiği rakamlara göre, bugün dünya üzerinde, özellikle istihdamda, en önemli sektörleri geride bırakan turizm, işsizliğin de ilaçlarından biri.

SOLLADIĞI SEKTÖRLER
Elbette uluslar arasına 'barış' duygusunu da katarak gelişen bu sanayi, küresel anlamda da ekonomik ve toplumsal gelişme için bir anlam taşıyor. Sonuçta turizm sanayisi, son yıllardaki zorlu ekonomik krizlere rağmen sürdürülebilirliğini ispat etmiş durumda.
Sevgili okurlarımız, "Bu turizm sanayisi içinde hangi aktörler yer alıyor?" diye sorabilirler.
Bu soru; başta oteller, tur operatörleri, kruvaziyer, seyahat acentaları, hava yolları, kiralık araç tedarikçileri ve bu alana hizmet eden tüm teknolojik gelişmeler toplamı, diye yanıtlanabilir.
Geçen yazımda ilettiğim 'örnek rakamlar', turizm sanayisinin nasıl ciddi gelişmiş olduğunun göstergesi. Birçok sektörle kıyaslandığında, turizm sanayisinin 98 milyon kişiyle, otomobil sanayisinden 6 kat daha fazla istihdam sağladığı belirlenmiş.

BİR MİLYAR İNSAN
Aynı kıyaslama başka branşlar ile yapıldığında; turizm sanayisinin; kimya sanayisinden 5 kat, madencilikten 4 kat, komünikasyondan 2 kat ve hatta finans sektöründen bile üçte bir daha fazla istihdam sağladığı belirtiliyor.
Turizm sanayisinin ne olduğu, bu tablodan yansıyan görüntüye iyi bakılınca, çok net algılanıyor. Bu gelişme trendinin ışığında, Antalya örneği de iyi incelendiğinde, turizmde İzmir'in payının ne derece yetersiz kaldığı, kentin önünde bu alanda, katedilmesi gereken ciddi bir yol olduğu anlaşılıyor. Ama aynı turizmin, yine İzmir'in önünü açacak, çok ciddi bir yol olduğunu da hiç unutmamak gerekir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA