- Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta nedir?
- Geleceği görmek için ileri toplumlara bakarım. Avrupa ve Amerika'ya... Amerika'da marketlerde binlerce çeşit ürün görüyorsunuz. Fakat hepsinin ana maddesi soya ve mısır. ABD'de marketteki çeşitlerin yüzde 90'ının mısır ve soyadan oluştuğu ortaya çıkıyor. Soya, yaklaşık 900, mısır ise 700 türevde kullanılıyor. Dolayısıyla marketlerden aldığımız ürünlerin içinde mısır ve soya türevli her şeyin GDO'lu olabileceği, pratik bir bilgi olarak çıkıyor. Soya ve mısır türevi gıda tüketmemeliyiz.
- O kadar riskli yani...
- O kadar riskli... Pazarlarda satılan sebze ve meyvelerde tarımsal ilaç var. İki tip kimyasal ilaç var: Biri kontak ilaç, diğeri sistemik etkili. Kontak ilacı suyla yıkadığınızda gider. Ama sistemik etkili ilaçlara ne yaparsanız yapın, bitki onu bünyesine aldığı için zehir içinde kalır. Tarımsal ilaç kullanılmayan en az riskli ürün grubu, zeytin, zeytinyağı ve kuruyemiş. Köylü iki tip ekim yapar. Bir kendi için, bir de satacağını eker. Köylü, kendi gıdasını ektiği yerde ilaç kullanmaz, hayvan gübresi koyar.
- Siz ne kullanıyorsunuz?
- İki yıl öncesine kadar hayvan gübresi kullanıyorduk, o zaman hayvanlarınız vardı. Şimdi sattık onları, organik gübreler kullanıyoruz.
- Organik pazarla, normal pazarı kıyasladığınızda fiyat ne kadar oynuyor?
- Onu da bence tartışalım, neye göre kıyaslayacağız? Marketlere göre mi, semt pazarına göre mi, iyi bir geliri olan semt pazarına göre mi? Organik pazar, orta geliri olan bir semt pazarı fiyatındadır. Kuruyemiş, ceviz, badem tipi ürünlerde neredeyse diğerlerine göre eş değer görülüyor. Yeniköy'de açılan bir manavda fiyatlar organik pazarın çok üstünde mesela...
- Hangi ürünler satılmıyor sizin pazarda?
- Olmayan ürün yok gibi, mevsim sebzeleri, bakliyatlar var. Tavuk, koyun, inek ve keçi peyniri, dana eti var. Un, çay, otlar var. Sütün dışında hepsi var. Yakında o da gelmeye başlayacak.
- Önümüzdeki döneme ilişkin planlarınız neler?
- Yerel türlere sahip çıkmak için bugün İzmir Seferihisar'da olacağız. Farklı çevrelerden gelenler, birbirleriyle tohumlarını takas edecek. Amaç, yerel türleri korumak. Bunu tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.