Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Lojman kardeşliği

Balyoz Davası kapsamındaki tutuklama kararları Silahlı Kuvvetler'in iç dinamiklerini yeniden hareketlendirdi. Ve bu iç huzursuzluk, Genelkurmay Başkanlığı'nın, "siyasi ve hukuki" konularda duruşunu giderek netleştirdiği bir anda dışa yansıdı. Askerin sistemdeki rolünün güvenlik ekseninde tanımlandığı, bağımsız yargıya duyulan güvenin ve sabırlı bekleyişin vurgulandığı bir ortamda bu kez aileler ayaklandı. Bünyesel tazyikin tırmandığı, şok etkisi yaratan olaylar zinciri içinde Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'in, İstanbul'da iki kritik teması oldu. Önce Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'la...
Kuşkusuz, iki önemli isim arasındaki görüşme, kendi gizlilik sınırları içinde değerlendirilmeli. Ancak, TSK'daki nabzı tutmaya imkân veren bazı ipuçları da yok değil. Örneğin, Genelkurmay Başkanı'nın "Fevkalade üzüntülü" olduğu ifade ediliyor. Burada, "lojman psikolojisi"nin hâkim olduğu anlaşılıyor. Görevlerinin farklı dönemlerinde, ailece aynı ortamlarda kalan, çocuklarını birlikte büyüten, kader birlikteliği yapan insanlardan söz ediyoruz. Haliyle, "dayanışma" sergilenmesi yönündeki beklentiler ile komutanlar hakkındaki iddiaların ağırlığı karşısında Karargâh zorlanıyor. İşte bu anda soğukkanlılığın korunmasında sivil-asker ayrımı gözetilmeksizin herkese sorumluluk düşüyor.

***
Kaçma şüphesi olmayan subayların hiç olmazsa "tutuksuz yargılanması"na ilişkin talepler Genelkurmay'a da ulaştırılıyor. Adli Müşavirliğin, izlenecek hukuki yol haritası ile sağlanacak destek üzerinde çalıştığı belirtiliyor. "Tutukluk haline itiraz" ve "tutukluluğun devamı halindeki önlemler!" ayrı ayrı ele alınıyor.
Tabii bu arada ordunun moralinin sağlam tutulması için emir-komuta zincirinin yeniden ve eksiksiz tesis edilmesi gerekiyor. Tutuklu komutanlara "Masumiyet" karinesi çerçevesinde yaklaşma gereği, sevk ve idarede doğacak boşluğun giderilmesi gereği ile karşılaşıyor. Bu ikilem karşısında şimdilik Genelkurmay, general ve amirallerin yerine atama yapma eğiliminde görülmüyor. Tutukluluğun devam edip etmeyeceği ile 14 Mart'taki duruşmadan çıkabilecek karar, farklı sonuçları beraberinde getiriyor. Lakin bazı komutanların tahliye edilmemesi ihtimali, yakın gelecekte Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı'nın meseleyi birlikte ele almasını zorunlu kılıyor. Yani Genelkurmay'ın teklifi ile bazı generallerin görev yerlerinin değiştirilmesi gibi...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA