Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Askeri cumhuriyet görüntüsü değişiyor

Türkiye'nin demokratikleşme yürüyüşü sürüyor. Bunun son örneği Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde atılan adım oldu.
Yıllardır tartışılan ve Türkiye'yi uluslararası arenada demokratik olmayan ülkeler konumuna düşüren fotoğraf nihayet değişiyor.
Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanıyor. Bu basit gibi görünen karar aslında tarihi bir dönüşümün işareti.
Cumhuriyetle yaşıt iki başkanlıktan biri olan Genelkurmay başkanlığının demokrasilerdeki konumuna çekilmesi sessiz bir devrim niteliğinde... Askeri vesayetin güçlü olması veya sivillerin korkması konunun tartışılmasına bile izin vermemişti.
Şimdi o çok dillendirilen "sivil diktatörlük" zamanında Türkiye tarihinin en demokratik adımı atılıyor ve bunu da iktidar ve muhalefet birlikte yapıyor.
Özellikle muhalefet partilerinden CHP ve MHP'nin konuya destek vermesi demokratikleşmede geriye dönüşün artık mümkün olmadığını gösteriyor.
Düşünün on yıl önce bu adım atılmaya kalkılsaydı deyim yerindeyse "kıyamet" kopardı. Dönemin Genelkurmay Başkanı kimse ortaya çıkar ve daha konu tartışılmaya başlamadan sert açıklamalarla süreç kesilirdi.
Apoletli siviller de boş durmazdı.
Bugün mevcut muhalefet partilerinin hâlâ demokrasi konusunda ciddi zaafları olmasına rağmen bu adımın atılıyor olması çok önemli.
Artık Türkiye toplumu evrensel standartlarda bir demokrasi talep ediyor.
Muhalefet de bu talebi görmezlikten gelemiyor.
Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması da bu talebin bir parçası...
Çünkü, Türkiye'nin batı demokrasisi içindeki fotoğrafı, bırakın sivilleri bazı askerleri bile rahatsız ediyordu. Birkaç yıl önce bir orgeneralin şu sözünü yazmıştım:
"Yıllardır NATO toplantılarında Türkiye'yi iki kişi temsil ediyor. Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı. Bu terslik bizi rahatsız ediyor." Demokratik ülkelerle aramıza fark koyan bu tersliğin düzeltilmesi önemli ama ondan daha önemlisi bu kararın, AK Parti, CHP, MHP ve BDP tarafından ortak alınması...
Böylesine önemli bir konuda uzlaşmayı beceren siyasi partilerimizi kutluyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA