Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Diyet, beynin en büyük düşmanı!..

Köşemizin Kitap yazarı Öcal Uluç, Dr. mehmet Yavuz'un "Dr. Beyin/ Kendi beynimiz hakkında ne biliyoruz" adlı kitabını, devamlı yazarı olduğu İzmir Gözlem'de yazdı.. Kitap da çok önemli.. Doktorun verdiği bilgiler ve uyarılar da..
Sizin için yazıdan alıntılar yaptım.

***

Beyin için diyor ki, Dr. Yavuz; "Dünyanın en karmaşık ve gizemli yapısıdır!.."
Ve anlatıyor..
Erkeklerde ortalama 1.375 gram (ortalama erkek vücut ağırlığının yüzde 2.2'si), kadınlarda ortalama 1.250 gram (ortalama kadın ağırlığının yüzde 2.5'i) olan bir beynimiz var.
Bilinen en ağır beyinlerden biri Rus yazar Turgeniev'in; 2.012 gram, Einstein'in ise sadece 1.230 gram!..
Kadın beyni, erkeklere kıyasla özellikle vücut dilini çözme, karşısındaki kişi konuşmasa dahi onu anlama hücreleri ile donatılmıştır. Kadın beyni, en küçük ipuçlarını değerlendirerek başkalarının düşüncelerini, inanç ve eğilimlerini, duygularını keşfetme konusunda erkek beynine göre çok daha ustadır. Kadın beyni, adeta ileri teknoloji ile donatılmış yüksek performanslı bir duygu makinesidir. Her an başkalarının duygu değişikliklerini tarar, farkları yakalar. Buna karşılık erkek beyni ses tonu ve yüz ifadelerinden, vücut dilinden duyguları ve duygu değişikliklerini çözecek radar keskinliğine sahip değildir.
10 wattlık bir ampul oranında elektrik enerjisi kullanan beynimizin bir kum tanesi büyüklüğündeki bir yerinde 100 bin nöron varmış ve bunlar yaklaşık bir milyar sinaps (bağlantı noktası) ile görevini yaparmış. Sadece beyin kabuğunda 10 milyar nöron varmış ve bunlar her biri bir inçin (2.54 cm) milyarda biri kadar büyüklükteki 60 trilyon sinapsta buluşuyormuş. Bu rakamlar da gösteriyormuş ki, her saniyede beyin kabuğunda meydana gelen iletim trafiğinde, sadece tek sinapsın yaptığı iletişimi saymaya kalksak, bu sayımı 32 senede bitiremezmişiz. Toplam olarak beyindeki birbiriyle haberleşen 10 milyar dolayında sinir hücresi için (Yüzde 10'u beynin asli görevlerini yapan nöronlar, yüzde 90'ı da beyni ve nöronları besleyen hücrelermiş) bir hesaplama yaparsak, 10'un arkasına en az 1 milyon sıfır koymamız gerekiyormuş. Bu her biri en az 50 bin bağlantı yapan 10 milyar hücreden sadece 1 milyonunu ikiye iki iletişime indirgersek bile, meydana gelecek iletişim sayısı 10 üzeri 2.783.000 (Yani, birden sonra 2 milyon 783 bin sıfırı olan) oluyor.
Şimdi hayal edin bakalım; nasıl ya da kaç bilgisayar, normal bir insan beyni ile yarışabilir?..
Cevabı da Rockefeller Üniversitesi Nörobilimler Enstitüsü Başkanı, Nobel Tıp Ödüllü Gerard M. Edelman veriyor; "Beyin için milyarlarca bilgisayardan müteşekkil devasa ve süperüstü - ultra bir network (iletişim ağı) demek bile beyni küçümsemektir!.."
Asıl önemlisi.. Asıl bilmemiz gereken şey..
Gıdalardan aldığımız kalorilerin büyük bir bölümünü beyin tüketiyormuş. Eğer sağlıklı beslenmezsek, beynimiz "Alzheimer" dahil her türlü beyin hastalığına ve problemine hazır hale geliyormuş!..
Zayıflamak için her önüne gelenin yazıp çizdiği, konuştuğu, kulaklara fısıldadığı diyet tuzaklarına inananların ve uygulayanların, insan vücudunun en önemli ve hayati organı olan beyinlerini nasıl zayıflattıklarını çok iyi hesaplamalarını öneririm!..
Diyet yapacaklar, "Dr. Beyin" kitabını mutlaka okuyun!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA