Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İştah açan film sahneleri

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda Oscar ruhu hâlâ devam ediyor. Pazar yazımda size ikisi de Oscar ödüllü olan 'The Godfather' filminde 'Clemenza'nın yaptığı köfteli ve İtalyan sosisli spagetti ile mutfaksever fare 'Remy'nin ratatouillesinin tarifini vermiştim. Bugünkü yazım ise onun devamı niteliğinde olacak. Dustin Hoffman'ın 'Chef' filmindeki Cubanos sandwich ve 'Issız Adam'daki 'Alper'in havuçlu kekini anlatıyorum bugün sizlere...

'ISSIZ ADAM' KEKİ NASIL YAPILIR?
'Issız Adam' filmindeki 'Alper'in, aşık olduğu kadın 'Ada'ya yaptığı havuçlu kekten bahsetmeden geçemeyeceğim. Benim sevgi dilim, karşımdakinin sevdiği yemekleri pişirip ona sunmak yönünde olduğundan, benim için çok özel bir filmdi ve 'Alper'in sevdiğine kek pişirdiği sahne ekstra romantikti. Diğer yandan 'Alper'in, aşkın ürkütücü yönünü hissedip kendini korumaya aldığı ve bu aşktan kaçtığı sahnelerin ayna etkisi oluşturması yönünden film son derece etkileyiciydi. 'Kendinizden bir şeyler bulacaksınız' dedikleri böyle bir şey olsa gerek.

EGE KOKAN FİLMLER BİR ADIM ÖNDE
Yakın zamanda izlediğim ve beni memleketime doğru uçuran Ata Demirer'in 'Olanlar Oldu' filminde, 'Zafer'in dülger (zannediyorum) balığını, sarımsak limon ve maydanozla buluşturduğu sahne, beni benden almaya yetmişti. Balık, sarımsak, zeytinyağı ve limon genlerime işlemiş ve en dayanamadığım lezzetler olduğu için resmen canım çekti. Fonda da Kirina Eleni'den 'Mia İstoria' şarkısı çalıyorsa tıngır mıngır, Giritli İdilika'yı buralara geri getirmek zor zanaat. 'Eyyvah Eyvah 1' filminde de adeta gülme krizine girdiğim bir sahne vardı; o da şarkıcı 'Firuzan' ve 'Çanakkaleli Hüseyin'in black risotto de la kalamare (mürekkepbalıklı rissotto) siparişi verdikleri sahne... Siyah risotto ile imtihanları çok güldürmüştü beni.

YEŞİLÇAM LEZZETLERİ
Yeşilçamdan da aklımda kalan birçok yemek sahnesi var elbette. Mesela 'Bitirimler Sınıfı' filminde, öğretmen rolündeki Perihan Savaş'ın öğrencisi Sezer İnanoğlu'na akşam yemeği yememe cezası vermesinin ardından şefkatli Adile Naşit'in kıyamayıp odada gizli gizli 'Sezercik'e taze fasulye vermesi ve tam o sırada Perihan Savaş'ın odaya girdiği, 'Sezercik'in taze fasulyenin yağlarını damlata damlata yediği o sahne çok iştah açıcı değil miydi?
Rahmetli Adile Naşit, çoğu zaman mutfakta karşımıza çıkmıştır. 'Hababam Sınıfı' filminde hoşaf pişirmesi, 'Neşeli Günler' filminde eşini oynayan Münir Özkul ile turşu suyu kavgası yapması gibi birçok hamarat ve anaç sahneleri ile gönlümüzde taht kurmuş, hafızalarımızda hiç silinmeyecek tatlı bir isim olarak kalmıştır. Madem Türk sinemasından konu açıldı; Erol Taş ağabeyimizin 'Dila Hanım' filminde et yediği sahneyi hatırlayanınız var mı?

MUTFAK SAHNELERİ ÖN PLANDA
Bu yazı öyle kolay kolay bitmez, çünkü yemek kadar büyük tutkumdur benim için sinema. Bu nedenle yazdıkça yazasım geliyor. O kadar çok ki mutfak sahnelerinin içine ister istemez çekildiğim sinema filmleri... Etkilendiğim mutfak sahneleri, elbette yazdıklarımla sınırlı değil. 'Aşka Ruhunu Kat' ya da orjinal adıyla 'Soul Kitchen' filmindeki mutfak sahnesi mesela... 'Şef Zinos' karakterinin ızgara patlıcan ve ızgara kabakların üzerine limon sıkması, anında hafızama kazınan bir detay olmuştu. Scarlet Johansson'ın oynadığı 'The Chef' filmindeki sandwich yeme sahnesini izlerken işte tam o sırada, hemen koşup tost yapıp film izlemeye tostum ile devam etmiştim. Ve tabii ki 'The Waitress' filmindeki enfes turtalardan meyveli olanını, kendi mutfağımda pişirmeyi denemiştim. Diğer yandan Meryl Streep'in oynadığı 'Julie&Julia', 'Willy Wonka' ve 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası' gibi birçok hamarat kahraman, mis kokulu film ve içinden çıkardığım nefis tarifler geldi geçiyor sinema perdesinden ve İdilika'nın Mutfağı'ndan.
Bugünlük benden bu kadar. Soru ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden bana gönderebilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile hepinize iyi haftalar...

Cubanos sandwich (Küba sandviç)
Jambon ya da salam
İsviçre peyniri
Kornişon turşu
Zeytinyağı
Hardal
Tost ekmeği
Domates ve marul

YAPILIŞI: Ekmeklerin her iki yüzünü de eşit miktarda kızarttıktan sonra tek tarafına ince bir tabaka hardal sürüyoruz. Hafif pişmiş olan jambon ya da salamları üzerine yerleştiriyoruz. Sırasıyla dilimlenmiş İsveç peyniri, ince şeritler halinde kesilmiş kornişon turşusu, isteğe bağlı olarak domates ve marul ekliyoruz. Elde ettiğimiz birbirinin aynısı iki tost ekmeğini dikkatli bir biçimde, simetrik olacak şekilde üst üste koyarak birleştiriyoruz. Peynirler iyice eriyene kadar tost makinesinde pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Cubanos yapımında dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur vardır. Sandviç içindeki peynirlerin tam olarak erimesi ve ekmeklerin her iki yüzünün de eşit miktarda kızarması. Bunun için öncelikle ekmeklerin iki yüzüne fırça yardımı ile zeytinyağı sürebilirsiniz ve ekmekler kızarana dek tereyağı ile yağlanmış bir tavada ısıtabilirsiniz. Bu sırada ince dilimlenmiş jambon/salamı birkaç dakika pişirebilirsiniz. Çünkü Küba sandviçinin püf noktası, her iki ekmeğin de birbirinin yansıması olacak şekilde hazırlandıktan sonra bir araya getirilmeleridir.

'Issız Adam' keki
3 adet yumurta
1 adet büyük boy havuç
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
2.5-3 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI: Havucu rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz. Şeker ve oda sıcaklığındaki yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Daha sonra sırasıyla vanilya, sıvı yağ, yoğurt, un ve kabartma tozunu ekliyoruz.Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar yavaş yavaş çırpıyoruz. Havuç ve tarçını ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Son olarak önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Ben cupcake olarak pişirdim, siz istediğiniz kalıpta pişirebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA