Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türk toplumunda cemaat algısı

Andy-Ar şirketi, "Türk toplumunda cemaat algısını" araştırdı. Sonuçlar, halkın hiç de küçümsenmeyecek bir bölümünün cemaatleşmeyi onaylamadığını ortaya çıkardı.
"Dini cemaatler hakkında hangi kanaate sahipsiniz?"
a) Nefret ediyorum / Şiddetle karşıyım % 16.8;
b) Karşı değilim ama tasvip etmiyorum % 31.4;
c) Genel olarak olumlu buluyorum % 24.3;
d) Çok olumlu buluyorum / Destekliyorum % 11.1.
İlk iki şıkkı topladığımız takdirde, olumsuzlar % 48, olumlu değerlendirenler % 35.
Böyle bir sonucun çıkması doğal. Çünkü, Türkiye'de, çok uzun yıllardır, laik cumhuriyetin tehdit altında olduğu ileri sürülüyor ve dindarlar hedef alınıyor.
28 Şubat'ta iyice yoğunlaşan bu psikolojik harekâta, Ergenekon davalarıyla birlikte Fethullah Gülen Cemaati'ni birinci tehdit olarak gösterme çabaları da ilave oldu. Cemaatleşme olgusu, inançları yaşamak için bir araya gelme arzusunun ötesine taşındı. Kadrolaşma iddialarının yanı sıra, gelişen her olumsuz olayda, "Gülen Cemaati'nin parmağı" gösterildi. YGS'de ortaya çıkan "şifre" meselesi dahi, Gülen hareketine mal edildi. "Cemaate dokunan yanıyor" savı, öyle yoğun bir biçimde işlendi ki, insanlar şartlandırıldı.
Gene Andy- Ar araştırmasına dönmek gerekirse, "En fazla adını duyduğunuz cemaat hangisidir?" sorusuna, % 30 Gülen Cemaati, % 19 Süleymancılar, % 17 Nur cemaati, % 5.9 Nakşibendiler, % 2.8 İsmailağa cemaati cevabını veriyor.
Araştırmada cemaatlere bakış açısı da değerlendiriliyor.
Gülen Cemaati: Olumlu % 44.5; Olumsuz % 32.7
Süleymancılar: Olumlu % 60; Olumsuz % 11.7
Nur Cemaati: Olumlu % 45.9; Olumsuz % 26.2
Nakşibendiler: Olumlu % 33.3; Olumsuz % 8.3
İsmailağa: Olumlu % 16.7; Olumsuz % 16.7 Parti tercihlerine bakıldığında, cemaatlere en olumlu yaklaşan seçmen tabanının AK Parti'de olduğunu görüyoruz. Meselâ, Gülen Cemaati hakkında olumlu düşünenler AK Parti'de % 60, CHP'de % 8, MHP'de % 6.5, BDP'de % 3.8.
Nurcular ve özellikle Gülen Cemaati, sürekli gündemde olduğu için, bunun faturasını ödüyor diye değerlendiriyorum. Meselâ 12 Eylül'de Süleymancılar hedef alınmıştı. Belki o tarihte böyle bir araştırma yapılsaydı, Süleymancılar hakkındaki kanaat daha olumsuz çıkabilirdi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA