Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ticari ilişkiler en parlak döneminde

Roma'da Türk Film Festivali için canla başla çalışan bir büyükelçi tanıdım. Hakkı Akil, hakikaten de tanıdığım en girişken, hoşsohbet, misafirperver ve gittiği ülkede kendi ülkesinin tanıtımı için ne gerekiyorsa yapan elçilerden biri.
Bir fırsat bulup bir ara Büyükelçi Akil ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ne durumda olduğunu sordum. Her ne kadar S&P tarafından notu indirilmiş, moroli bozulmuş bir ülkeden söz ediyor olsak da, Hakki Akil ikili ticari ilişkilerin en parlak döneminin yaşandığını söylüyor.
Büyükelçi de İtalya'nın sorununun siyasi istikrarsızlık olduğunun altını çiziyor ve her gün hükümetin kanunları meclisten güven oylamasına çevirerek çıkartmasının zorluklarından söz ediyor. Kuşkusuz 2 trilyon euroluk dev bir ekonominin yaşadığı sıkıntılar da ona göre büyük oluyor. İtalya meclisten 54.2 milyar dolarlık bir kemer sıkma paketini geçirmiş durumda. Ancak henüz anlatılanlara bakılırsa ekonomik büyümeye ilişkin tedbir yok. İtalya son 10 yıldır neredeyse hiç büyümüyor ve Büyükelçi Akil'e göre KOBİ'lerin yani küçük ve orta ölçekli şirketlerin gücüyle ayakta duruyor. İşte şimdi İtalyan KOBİ'lerinin Türkiye'ye gelmesi ve Türk KOBİ'leriyle işbirliği yapması hatta çeşitli satın almaların gündeme geleceği düşüncesinde. Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 16 milyar euro seviyesinde ve ticaret dengesi 2 milyar euro ile Türkiye'nin aleyhine. Büyükelçi, İtalya'da otoyol projesini alan Benetton'ın Türkiye'deki ihalelerle çok ilgilendiğini de söylüyor. Yakında KOBİ'ler arasında satın almalar beklediğini, İtalya'da iş yapamayan şirketlerin Türkiye'ye akın edeceğini düşünüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA