Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İhracat ama nasıl?

Geçenlerde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la Türkmenistan'da idik. Küresel krize rağmen, ihracatın belli bir tempoyu sürdürmesi, mevcut kur seviyesi ithalatı teşvik ederken cari dengenin korunması her yönüyle üzerinde durulmaya değer bir durum.
Çağlayan, dünya ticaretinin kılcal damarlarına girme çabasını anlatırken, "Bazı şeylerin tesadüf olmadığı" anlaşılıyor. İşte bakanın ağzından örnekler:
Japonya'nın 62 milyar dolar gıda ithalatı var. Bizim satışımız 102 milyon dolar. Şimdi İzmir ve Mersin'e alım heyetleri gönderiyorlar. Gıda standartlarını yakalarsanız Japonya müthiş bir piyasa.
Aeonon, 50 milyar dolar cirolu şirket. Bizden ev tekstili ve konfeksiyon ürünleri bekliyor.
Itochu, "Gönderebildiğiniz kadar domates ve salça alabiliriz" diyor.
Taisei, Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar'a Türk müteahhitleriyle girmek istiyor.
Çin Başbakanı, "Irak'ta birlikte iş yapalım" önerisinde bulunuyor.
Fransa Ticaret Bakanı Lagarde, Afrika'da Türkiye ile işbirliği arayışında.
Kanada, 742 milyar dolarlık ticaretinin yüzde 75'ini ABD ile yapıyor. Amerika'da rüzgâr esse yatağa düşüyor. Pazar çeşitlendirmesi için Türkiye'yi belirlemiş görünüyorlar.
Tesco ile anlaşmaya varıldı. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'daki marketlerde Türk ürünleri satılacak. 3 yıl içinde 100 milyon euro ciro hedefleniyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA