Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Dünyaya fark attı

Jaguar ve Land Rover’ın gözde ülkesi Türkiye oldu. Jaguar dünyada yüzde 69, Land Rover ise yüzde 15 büyüdü. Türkiye ise yüzde 142 ve yüzde 48 büyüme ile dünyaya fark attı

Türkiye, lüks otomobil markaları Jaguar ve Land Rover'ın dünyada en hızlı büyüdüğü ülke oldu. Dünyadaki Jaguar satışları yılın ilk 7 ayında yüzde 69 artarken, Türkiye'deki artış yüzde 142 gibi yüksek seviyede gerçekleşti. Land Rover satışları tüm dünyada yüzde 15, Türkiye'de ise yüzde 48 arttı. Borusan Otomotiv'in Türkiye distribütörlüğünü yaptığı Jaguar ve Land Rover'ın Genel Müdürü Simay Alsan'la Jaguar ve Land Rover'ın hedeflerini ve kadın yöneticilerin otomotiv sektöründeki yerini konuştuk.
Jaguar ve Land Rover dünyasında Türkiye'nin yeri nedir? Satış ve pazar payında hangi sırada bulunuyor?
Jaguar'ın distribütörlüğünün Borusan Otomotiv'e geçtiği 2014 sonunda, Jaguar'ın satış adedinin takip ettiğimiz 42 büyük ve orta pazardaki sıralaması 30'luk idi. Bundan tam bir yıl sonra 18'inci pazar konumuna yükseldi. Aynı dönemde Land Rover'da 20'inci pazar iken 2015'te 19'luğa yükseldik.
İlk yedi aydaki duruma bakarsak: Dünyadaki Jaguar satışları, bir önceki yıla göre yüzde 69 büyürken Türkiye pazarındaki büyüme aynı dönemde yüzde 142 oldu. Land Rover satışlarının dünyadaki toplam büyümesi yüzde 15 iken Türkiye'deki satış hacmi yüzde 48 büyüdü.
Yıl sonu satış hedefleriniz nedir?
Markanın ürün yenilikleri ve Türkiye'deki yeni yapılanma sonrası iyi geçen ilk 6 ayın sonunda hedeflerimizi yükseltmeyi düşünürken, 15 Temmuz yaşandı. Beklentimizi düşürmedik ancak yükseltemedik de. Yılı 2 bin adet Land Rover, 500 adet Jaguar satışı ile kapatmayı öngörüyoruz. Agresif satış politikamız yok, her zaman talebi doğru anlayıp talebe göre ürün getirmeyi hedefliyoruz.
Jaguar'ın Türkiye'deki yapılanmasını anlatır mısınız?
2008'de Jaguar ve Land Rover markalarının globalde bir araya gelmesi, markaların bugün yaşadığı değişimi başlatan adım oldu. Borusan Otomotiv olarak 1998 yılından beri Land Rover markasını Türkiye'de temsil ediyorduk. 2014 sonunda da Jaguar markasını aldık. 2015 başından itibaren organizasyon yapımızı da tamamen değiştirdik. BMW Grup ile Jaguar Land Rover markalarını farklı şirketlerde yönetmeye başladık.
Dünyanın ilk Jaguar Pop-Up showroom'unu Nişantaşı'nda açıp hem F-PACE'in tanıtımını yaptık hem de markanın bilinirliğini arttırarak müşteri kitlesi ile bir araya getirdik. Bu aktivite, bizim diğer pazarlara anlattığımız örnek bir uygulama oldu. Borusan Oto Avcılar, Teknik Oto Bursa ve Borusan Oto Adana- Mersin yeni kimliği ile hizmete girdi. Çok yakında Kosifler Oto Antalya'nın renovasyonunun tamamlanması ile Yetkili Satıcı ağımızın yarısında yenilenme planımız gerçekleşecek. Diğer yarısı da 2017 sonuna kadar a "ARCH Konsept" kurum kimliği çerçevesinde tamamlanmış olacak. Her iki markanın eşit oranda temsil edildiği "Dual Brand" konsepti, ARCH Konsept showroomların temel karakteristiğini oluşturuyor.

SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİLDE İDDİALI
Jaguar ve Land Rover'ın yeni teknolojilere yatırımları var mı?
Jaguar Land Rover, hibrid ve elektrikli araçlar konusunda teknolojik çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu konuda yakın gelecekte söz sahibi olacağımızı söyleyebiliriz. Otomotiv sektörü için diğer önemli alanlar ise Autonomous car (sürücüsüz otomobil) ve connected car (internet bağlantılı otomobil) teknolojileri. Bu iki alan için de Jaguar ve Land Rover markaları iddialı ve yine yakın zamanda sektörün referans alacağı örnekleri göreceğiz.

BORUSAN OTOMOTİV'DE 100 YÖNETİCİDEN 32'Sİ KADIN
Erkeklerin egemen olduğu otomotiv sektöründe kadın yönetici olmanın avantaj ve dezavantajları neler?
Bu konuyu bir avantaj ya da dezavantaj olarak görmüyorum. İş dünyasının herkes için farklı zorlukları var. Kadınlar için ise dengesiz bir durum olduğu zaten ortada. Toplumun yarısını oluşturan kadınların iş gücüne katılımı sadece yüzde 30 civarında. Otomotiv sektöründe bunun çok daha düşük olduğunu tahmin ediyorum. Borusan Otomotiv grubunun yüzde 27'si kadın çalışanlardan oluşuyor. Yöneticilerin ise yüzde 32'si kadınlar. 7 kişiden oluşan üst yönetim ekibinde ve 5 kişilik Borusan Otomotiv İcra Kurulu'nda tek kadın yöneticiyim. Kadınların varlığının ve dengeli ekiplerin daha başarılı sonuçlar getireceğine inanıyorum.

F-PACE JAGUAR'A DOPİNG OLDU
Türkiye'deki hızlı büyümede yeni modellerin etkisi var mı?
2015 ve 2016 yılında XE, XF ve XJ modellerindeki gövde değişimleri ve makyaj sonrası nisandan ürün ailesine markanın ilk SUV modeli olan Jaguar F-Pace Türkiye'de 2.0 litre dizel ve 3.0 litre dizel motoru ile ürün ailesine katıldı. Bu yeni modellerin başarısı ile Jaguar'ın, birçok pazarda en fazla büyüyen markalar arasına girmeyi başardığını görüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA