Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Turizm liderleri ilk kez İstanbul’da buluşuyor

Dünya turizmine yön veren isimler World Tourism Forum için İstanbul'a geliyor. Facebook'tan Expedia'ya kadar kurumların üst düzey yöneticisinin katılacağı 30 Nisan'daki forumu, 600 yerli ve yabancı uzman da izleyecek

Dünya turizmine yön veren liderler World Tourism Forum (WTF) kapsamında İstanbul'da bir araya gelecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle World Tourism Forum Türkiye'de ilk kez düzenlenecek. 30 Nisan'da Shangri-La Bosphorus Otel'de düzenlenecek WTF, turizm sektörü liderlerini ağırlayacak. Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Körfez Ülkeleri'nden gelen katılımcılarla turizm sektörünün geleceği masaya yatırılacak. WTF'nin konuşmacıları arasında dünyaca ünlü şirketlerin yöneticileri ile New York Kültür ve Turizm Başkanı Marty Markowitz yer alacak. Forumun gala gecesinde ise 36 kategoride 'turizmin oskarları' dağıtılacak. Facebook ve Instagram MENA Bölgesi Seyahat, Otomotiv ve Finanstan Sorumlu Başkanı Terry Kane, TripAdvisor Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Martin Verdon-Roe, Expedia Başkan Yardımcısı ve Perakende Grup Başkanı Gary Morrison, Amadeus Başkan Yardımcısı Svend Olav Leirvaag ve CNN International Finans Editörü Todd Benjamin konuşmacı olarak katılacak.

İLK KEZ DÜZENL ENİ YOR


Genç Turizmciler Derneği ve WTF Başkanı Bulut Bağcı, İstanbul'da alınacak kararların ardından ekimde Moskova, aralıkta ise Katar-Doha'da forumun diğer ayaklarının yapılacağını ifade etti. "Forumun amacı dünya turizmine yön veren yatırımcı ve yöneticileri bir araya getirmek" diyen Bağcı, "Rusya, Azerbaycan, Katar ve Yunanistan gibi ülkelerin resmi turizm otoritelerinin yöneticileri de yer alacak. Ayrıca, yabancı gazeteciler, Türkiye'nin turizm alanındaki tüm çalışmalarını ülkelerinde anlatacak" dedi. WTF'de bu yıl online turizm konusunun irdeleneceğini aktaran Bağcı, 5 yıl içinde rezervasyonların tamamen online yapılacağını dile getirerek, "Turizmde dünya eğilimleri online turizm üzerinde ilerleyecek. Fransa ve Yunanistan'ın durumu ve Euro Bölgesi'nin içinde bulunduğu zorluklara rağmen 2013'te yüzde 8 genişlemiş olan Avrupa online seyahat oranının, 2016'da da aynı hızla devam etmesi bekleniyor. Türkiye'de paket turlar, uçak bileti ve otel rezervasyonlarında internet kullanma alışkanlığı giderek yaygınlaşıyor" şeklinde konuştu.

RUSYA KRİ Zİ FORUMDA ÇÖZÜLECEK


Bağcı, Rusya'da yaşanan krizin İstanbul'da bir araya gelecek dünya turizm liderleri tarafından konuşularak çözüleceğini beklediklerini de aktardı. Türkiye turizminin siyasi istikrarla her yıl büyüdüğüne dikkat çeken Bağcı, şöyle devam etti: "Verilen teşvikler, turizm politikaları, bakanlığın tanıtım faaliyetleri sektörü büyütüyor."

Kim destekliyor sizi, bütün turizmciler üye mi, Turizm Bakanlığı ile birlikte mi hareket ediyorsunuz?

Bakanlık da destekliyor. Zaten Turizm Tanıtma Genel Müdürlüğü'yle çoğu projede beraber çalışıyoruz. Çünkü vizyon örtüşüyor, mantık örtüşüyor. Biz şunu düşünüyoruz sektör olarak, artık Türkiye turizmi rakam ve gelir olarak ilk 5'in içinde. Buna rağmen globalda baktığında Türkiye adıyla anılan bir tane organizasyon yok. Bu ihtiyaçtan zaten World Tourism Forum ortaya çıktı. Avrupa, Körfez, Kuzey Irak, İran, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Kazakistan ve Türk Cumhuriyetleri ve Uzakdoğu pazarlarına bakıyorsunuz nerede adamakıllı bir etkinlik varsa hepsi İngilizler'in elinde. Biz de dedik ki, turizmde rakamda, gelen turist sayısında söz sahibiyiz ama turizm alanında global bir etkinliğimiz yok. World Turizm Forum buradan doğdu. Kültür Bakanlığı'nın çok ciddi desteği oldu bu süreçte, çünkü onlar da böyle bir şeye çok sıcak baktılar. Bu projeyle ilk başta İstanbul'da başlatıp, sonra yıl boyunca dört şehir gezdireceğiz. İlk hedefimizde Kazakistan, Rusya, Katar, Suudi Arabistan var. Riyad, Doha, Almaati, Moskova. Buralarda Türkiye'ye satan veya satmayan tüm acenteleri bir araya toplayıp küresel trendler hakkında bilgi veriyoruz, birlikteliği sağlıyoruz.

Genç Turizmciler Derneği ne iş yapıyor?

2008 yılında Genç Turizmciler Derneği'ni kurdum. Turizm sektöründe kalıplaşmış fikirlerden uzak, gençlerin dinamikliğini yansıtacak bir yapıya dikkat çekmek için derneği oluşturduk. Süreç böyle başladı. Farklı farklı projelerde ilerledik. Konuşulmayanı konuşalım mantığıyla çalıştık. Bizim sektörde körler-sağırlar birbirini ağırlar. Biz buna mesafeli baktık, ortada bir sorun, bir vizyon varsa, gelecek varsa konuşalım, ne yapılması gerekiyor onları konuşalım ki herkes ona göre aksiyon alsın. Süreç bu şekilde ilerledi. Bugüne kadar da uluslararası spor zirvesi yaptık, kimse taşın altına elini koymadı, 'biz yapıyoruz' dedik. Arkasından turizm teknolojileriyle ilgili bir kongre yaptık. Turizm trendleri zirvesi yaptık. Katar, Körfez ülkeleri, Rusya, Kazakistan, Almanya'ya gidip geliyoruz. Her gittiğimizde oradaki gazetecilerle, işadamlarıyla bir araya geliyoruz, sürekli Türkiye'nin tanıtımını yapıyoruz.

Kaç kişi geliyor?

Etkinlik kapsamında aşağı yukarı yerli-yabancı 600 civarı misafirimiz geliyor. Bunun ortalama 40'ı yurtdışı basın, yüzde 50'si de yurtdışı katılımcı. Önümüzdeki sene etkinlik bir ayağıyla fuara dönüyor. Lütfi Kırdar'da yapacağımız bir etkinlik olacak. Gelecek yıl 2 bin katılımcı hedefliyoruz. Türkiye'den de profesyonel anlamda 3 bin kişi katılacak. Bize gelmek isteyen çok kişi var ama bu sene katılımı sınırlı tutuyoruz.

Ekonomiye katkısı ne olacak?

Ertesi gün isteyenler şehir turu yapacak. Çarşamba akşamı geliyorlar. Etkinlik kapsamında Perşembe, Cuma günü de bir program çıkardık. Tarihi yarımada, Taksim, plazaların olduğu bölge ve Boğaz hattını gezmek isteyenleri buralara yönlendireceğiz. Forumun Türkiye ekonomiye katkısı şu: Coral Turizm'in geçen seneki cirosu 4 milyar dolar, Rus operatör. Antalya'nın rakibi Mısır, bu adam Mısır'ı satmayı biraz bıraksa, Antalya'ya yönlendirse, otomatikman yukarıya çıkıyor her şey. Ayrıca aşağı yukarı 120 civarı operatör geliyor yurtdışından. Her operatör en az 1 milyon dolarlık kontrat imzalasa, 300-500 milyon dolarlık kontrat imzalanmış olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA