Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

iPhone 7’nin performans sınavı

Apple iPhone 7 ve iPhone 7 Plus tanıtılırken en çok dikkat çeken özellik yüksek performansa sahip cihazın suya ve toza dayanıklı olmasıydı. Belki de bu yüzden, tasarımı çok zorlayan kulaklık girişinden kurtulmak gerekliydi

Apple yeni iPhone 7 ve iPhone 7 Plus konusunda çok büyük bir sürpriz yoktu. Her şeyden önce avucunuzda akıllı telefondan çok bilgisayara benzeyen depolama kapasitesi, bellek ve işlemci gücüne sahip performans canavarı var. 1'inci kuşak iPhone ile 7'nci kuşak arasında en büyük fark bu. 2007 yılında 256 GB depolama alanı, 3 GB bellek desem akıllı telefondan çok bilgisayardan söz ettiğimi düşünebilirdiniz. Ancak yeni iPhone 7 Plus performansı zirveye taşımış. Sadece iPhone değil, ikinci nesil Apple Watch 2 de 50 metreye kadar dayanma özelliği ile performansı yukarı taşıyor.

SABUNA TESLİM OLMAYIN
Suya dayanıklı olan iPhone 7 konusunda Apple yetklileri cihazı test etmek için sabuna ve şampuana sokmayın diye uyarıyor. Yani test koşullarını zorlayan hareketlere girmeyin diyorlar. Sonuçta kimyasal maddelerle teması, cihazın maruz kalacağı yıpranmayı artırabilir. iPhone 7 Plus güçlendirilmiş işlemcisi, 5.5 inç ekranı, çift kamerası, 256 GB depolama alanı ve 3 GB belleğiyle bambaşka bir cihaza dönüştü. Belki bu açıdan baktığınızda Android işletim sistemine sahip telefonların daha önce çoktan bu aşamayı geçtiğini söyleyebilirsiniz. Ancak Apple iPhone, diğer Android cihazlarda olmayan farklı deneyim yaşatma iddiasını taşıyor. İşte bu farklı kulüp havasını hissettirmek zorunda olması Apple büyüsünü yaratan en önemli fark.

ÇİFT KAMERANIN SEBEBİ
Apple iPhone 7'nin 12 megapiksellik arka ve 7 megapiksellik ön kamerası fotoğraf tutkunlarının beklentilerini karşılamaya hazır. Üstelik daha önce iPhone 6S modelinde olmayan video çekerken işimize çok yarayan optik sabitleme 4.7 inç ekrana sahip iPhone 7'de var. 5.5 inçlik dev ekrana sahip iPhone 7 Plus, optik sabitleyici dışında iki kamerayı da üzerinde taşıyor. Kameralardan biri geniş açı yakalamak için kullanılıyor. İkincisi kamera ise optik yakınlaştırma için Telefoto özelliğine sahip. Yani çift kamera detaylarda daha fazla fotoğraf ve video kalitesini öne çıkarıyor. iPhone 7 Plus'ta tıpkı iPhone 7'de olduğu gibi arkasındaki 12 megapiksel iki kameranın dışında önde 7 megapiksel özçekim kamerası bulunuyor.

APPLE DA ALIŞKANLIKLARI BİR KENARA BIRAKTI
iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın tasarımında ortadan kaybolan bazı özellikler var. En temel fiziksel farklılıklardan biri 3.5 mm kulaklık girişinin olmaması. Apple, her yenilik öncesinde tüketicinin eski alışkanlıklarından kurtulmasını sağlayacak bir yenilik sunuyor. Aksi kanıtlanana kadar buna güzelliğin bedeli diyebilirsiniz. Apple, "suya ve toza dayanıklı cihaz istiyorsanız, kulaklık girişinden vazgeçin" diyor. Belki de bu sayede cihazın kalınlığından taviz vermeden yeni iPhone 7 ve 7 Plus'ı tasarlamak mümkün oldu. Ayrıca tüm iPhone 7 ve 7 Plus kutularından eski kulak girişi için adaptör çıkıyor. Böylece eski kulaklıklar yeni iPhone 7 için kullanılacak. Eskiden Apple bu aksesuvarlar için ücret alırdı. Bunu kullanıcı lehine pozitif değişim olarak algılamak mümkün. Apple bazı alışkanlıklardan kurtarırken tüketicinin hoşuna gidecek incelik, şık tasarım ve performanstan ödün vermiyor.

FOTOĞRAFTA TEK EL YETENEĞİ
Apple iPhone'u benzersiz yapan şeylerin başında tek modelle yaratılan basit tasarım geliyordu. iPhone 6 ekranı 4.7 inç büyüklüğe sahipti. 5.5 inç dev iPhone bazıları için "altın oran" yani tek elle kullanımdan taviz vermek anlamına geliyordu. Ancak iPhone 6S ve 6S Plus'ın parmakla dokunma basıncını algılayan yeni ekran tasarımı tek ele destek oldu. Henüz sıvıyla temas sırasında bu özelliği denemesek de tek el kullanımına yönelik çalışmalar devam ediyor. Yine sadece başparmağınızla fotoğraftaki ışık ayarını düzenleyebiliyorsunuz.

EN ÇOK SORULAN FİYAT VE TARİH
iPhone 7 tanıtımının öncesinde, sunum sırasında ve sonrasında herkes ürünün Türkiye satış fiyatını ve çıkış tarihini sordu. 16 Eylül'de 25 ülkede satışa sunulacak ürünlerle ilgili sorular dinmek bilmedi. Sunum sırasında Türkiye'deki süreç belirgin değildi. Son ana kadar fiyat ve çıkış tarihinin belli olmamasına vergiler ve gümrük işlemlerinin belirsizliği etkili olacağını düşündük. Yoksa ilk dalgada yer almasını beklediğimiz satışların niye belirsiz olduğunu anlamak zor. Apple Store olmayan ülkelerde bile süreç belliyken Türkiye'de belli olmaması sorulara yanıt vermeyi zorlaştırdı. Fiyat konusunda gelişme olacağını söyleyebiliriz. Ancak döviz kurunun durumuna göre karar vermek mümkün olacak.

YÜZERKEN DE PERFORMANS TAKİBİ
Yeni kuşak Apple Watch 2 serisi, havuzda veya denizde yüzerken, sörf yaparken veya sadece havuzda oyun oynarken 50 metre suya dayanıklı. Apple yüzücüler için, yüzlerce saatlik araştırmadan sonra yepyeni algoritmalar geliştirilerek hazırlanmış. Apple Watch Series 2 yakılan aktif kalori miktarını doğru ölçmek için tamamladığınız tur sayısını hesaplıyor, tur hızını takip ediyor ve kulaç türünü otomatik saptıyor. Yerleşik GPS ile Apple Watch Series 2 yürüme, koşma ve bisiklete binme gibi açık hava egzersizleri için kesin mesafeyi, tempoyu ve hızı yanınıza iPhone almadan kaydiyor. Apple Watch Series 2 kullanıcıların konumlarını hızlı bir şekilde belirlemek için Wi-Fi, GPS ve yerel olarak depolanan uydu verilerini kullandığı için kullanıcılar açık hava egzersizlerini anında yapmaya başlayabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA