Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Zeki Müren'i tartışmak..

MURAT Bardakçı "Türk müziğinde 1950'lerin sonundan itibaren yaşanan ve geleneksel musikimizi bugün yerlerde sürünme noktasına kadar getiren bozulmanın başta gelen sebeplerinden biri Zeki Müren'dir" demiş.
Yadırgamadım.. Babam rahmetli de öyle derdi.. Münir Nurettin, Yesari Asım, Alaattin Yavaşça'ların devrinde Zeki Müren yoz bir şeyler yapıyordu, babama göre..
Biz ailecek radyoda Müren'i dinlerken eve gelirse "Kapatın şunu" derdi..
Öyle büyüdük. Zeki Müren de büyüdü.. Ankara'da gazeteci olduk. Zeki Müren'i tanıdık. Ankara gecelerinde, çalıştığı gazinonun faça masasını hemen her gece ayırtır olduk.. Tabii tanıştık da.. Modern Folk'un menecerliğini yaptığım dönemlerde ahbap da olduk..
Bütün bunlara dayanarak söylüyorum. Bardakçı Müren'e haksızlık ediyor..
"Liberace, klasik müziği yozlaştırdı" demek mümkün mü?.
Polonya göçmeni, klasik piyano ile yıllarca hem de Vegas gazinolarında şov yaptı.. Kulak kadar, hatta kulaktan önce göze hitap etmeyi icat eden, o rengarenk kılıklarıyla odur. Zeki Müren'in onu taklit ettiği çok söylendi. Liberace, sayesinde klasik müzikle tanışan, bu müziği seven milyonlar var.
Daha dört yaşındayken o müthiş Paderewski ile tanışan ve onun tekniği ile yetişen bir piyanisti, Las Vegas'ta payetli ceketlerle klasik müziği poplaştırarak şov yaparken bir düşünün. İnternette bulursunuz sanırım.
Zeki Müren, bir şovmendi. Ben seyircisini onun kadar düşünen, seyircisine onun kadar saygılı birini daha tanımadım.
Bir defasında, Modern Folk dolayısıyla kulisteydim. Pantolununun ütüsü çift çizgi olmuş diye kadını azarlıyordu.. "Değer mi Zeki Bey.. Kimse fark etmedi bile" dedim..
"Hıncal.. Hıncal.. Zeki Müren seyircisine bu saygısızlığı yapar mı" dedi..
Gelsin de görsün, bugün neler yapılıyor..
Nefesini müthiş kullanırdı. Söylediği her kelimeyi değil, her heceyi duyardınız, o müthiş Türkçesi ve müthiş tekniği ile.. Alaturkayı bir sahne şovu haline getiren odur. Onu bir konser sanatçısı olarak düşünmek ve tartışmak hata olur.
Bugün alaturka gazinolar yoksa, bir sebebi de artık Zeki Müren'ler olmadığındandır..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA