Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Geciken teşekkür!.. Geciken sitem!..

Geciken teşekkürüm Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya..
Okul servislerinin sebep oldukları kazalarla bu ders yılı başından beri ölen çocuklarımızdan söz etmiş ve bu kurumun bir haris para kazanma yarışı olmaktan çıkarılıp, en kıymetli varlıklarımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz güvenli bir yuvaya döndürülmesi gerektiğini yazmıştım.
Uygar Batı ülkelerinden de örnekler vermiştim.
Sayın Bakan, 24 saat içinde, bakanlık ilgililerine emir vererek, konunun ciddiyetle ele alınmasını ve yeni bir yönetmelik hazırlanmasını istedi.
Üç gün içinde, yeni yönetmeliğin esasları belli oldu.
Bu kadar hızlı davranan Sayın Bakan, anında teşekkürü hak etmişti. Geciktik.
Ne var ki, gecikmenin ana sebebi, gazetemizin Ankara bürosuydu. Sabah gazetesinde çıkan bir yazı üzerine, bakanın verdiği acil emirle başlayan çalışmaları ben başka gazetelerde okudum.
O başka gazeteler, ayni sonucu kendi yazarlarının yazısı sonucu alsalar, haberi birinci sayfadan manşet verirlerdi, gazete adına gurur payı çıkararak..
Bizim büromuzun haberi bile olmadı.
Öğrendikleri halde, İstanbul'a geçmedikleri, ya da İstanbul'a geçtikleri halde, kullanılmadığı ihtimallerini düşünmek bile istemiyorum.
Biz Sabah gurubu olarak bir takımız.
Takım ruhu, kişisel sempati, antipatileri içermez.
Sitemim de Ankara büromuza..
Atladıkları haberi, başka gazetelerde okuduklarında (Yoksa onu bile mi yapmadılar?) yeni gelişmelerle toparlar, bana geçerlerdi en azından.. "Hıncal Ağbi senin yazı ile ilgili çok hoş gelişmeler var" diye.. Çıt çıkmadı.
Sonunda, benim yazımla başlayan haberin bizde niye yer almadığını merak edip arayan Milli Eğitim Bakanlığı Basın Danışmanından öğrendim gelişmeleri..
İşte Sayın Nabi Avcı'nın emirleri ile, Okul Servisleri yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerin esasları..
En önemli gelişme, servis şoförlerinin yaşları..
Yeni yönetmelikle, serviste direksiyona oturmanın asgari yaşı 30 olacak. Çocuklarımız çılgın gençlere değil, deneyimli aile babalarına teslim edilecek.
Son iki yılda ölümlü kazaya, alkol ya da aşırı hızdan ehliyetine el konulanların servis sürücü belgeleri iptal edilecek.
Tüm servis sürücüleri, daha önce eğitim alıp almamalarına bakılmaksızın bakanlığın hazırladığı Özel Okul Servisi Şoförü eğitim programına zorunlu olarak katılacak. Eğitimler, rehber öğretmenler, emniyet ve jandarma yetkilileri tarafından verilecek. Servis sürücülerine ilk olarak, 3 saatlik mevzuat ve örnek davranış modelleri öğretilecek. Eğitimlerde, taşıma güzergâhları, okul müdürlüğü, araç sürücüsü ve rehber personelin servis araçlarına ilişkin yükümlülükleri, yaş ve engel grupları itibarıyla öğrenci, şoför ve veli davranış modelleri anlatılacak.
Bunun yanında servis sürücülerine kılık-kıyafetten, öğrencilerle konuşması sırasındaki ses tonuna kadar tüm davranışlarına ilişkin uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitimlerde, sürücülere cep telefonu ile konuşmamaları, yüksek sesle müzik dinlememeleri, sigara ve alkol kullanımının yasak olduğu da hatırlatılacak.
Trafik işaretleri ve kuralları, durma ve duraklamada dikkat edilecek kurallar, aşırı hız, yakın takip, şerit izleme, geçiş kolaylığı sağlama konularında oluşabilecek sonuçlar sürücülere anlatılacak.
Öğrenci, kursiyer ve velilerin araca iniş ve binişlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve olası bir kaza sonrası yapılması gerekenler de uygulamalı olarak gösterilecek.
Şimdi "Yeni yönetmelik yürürlüğe girdi" haberini bekliyorum.. Ankara büromuz, dilerim bu defa atlamaz!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA