AHMET ÖRS (SABAH YEMEK KÜLTÜRÜ YAZARI)
"Bir porsiyon etin 83 TL olması bana biraz abartılı geldi ama neticede 'prime meat' dediğimiz kaliteli eti, 60 TL'nin altında yemeniz de zor. Şimdi ithal et geldi, 12 TL civarındaki fiyatlarla satılacağı söyleniyor. O et, hayvanın her yerinin kullanıldığı ucuz et. Biz şık restoranlarda, kaliteli hayvanın makbul kısımlarından elde edilen eti yine bu rakamlardan yemeye devam edeceğiz. O tür hayvanlar ithal edilmiyor zaten. Bir de şöyle bir durum var; restoranlarda et pahalanmaya başladığı andan itibaren mönüdeki diğer yemeklerin fiyatlarında da yükselme oluyor. Turizmin biraz gelişmesiyle de restoranlar biraz havaya girdi açıkçası. Ama mesela et, Beyti'de daha ucuzdur. Çünkü Beyti, hayvanı bütün alır. Ve aldığı hayvanın her yerini restoranında değerlendirir. Diğer restoranlar ise hayvanın sadece en değerli yerini alırlar, o zaman da daha pahalıya gelir tabii alışları. Etin bu kadar pahalanmasının en önemli sebebi ise Türkiye'nin doğru bir hayvancılık politikasının olmayışı. Yerli üreticiyi ayağa kaldıracak hiçbir plan yapılmıyor. Yapılan sadece kısır bir uygulamayla kapıları açıp ithalata yol vermek. Ben o etlerin ne olduğuna da güvenmiyorum açıkçası. Zaten ihaleye çıkıyorsa bu ve biz en ucuz eti alıyorsak, bunun en iyi et olmasını beklememek gerekir. Peki biz hep mi et ithal edeceğiz, bütün memleket aslında hayvancılığa müsaitken?"