Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Büyük barışın analizi

Kabul edelim ki "af" oldukça hassas bir vaat. Sözü duyulduğu andan itibaren birçok davranışı değiştiren sihirli bir kelime. Ve en önemlisi kamuoyu affa ikna olmazsa, adalet duygusunun tahribata uğraması kesin gibi. Bu yüzden bayram öncesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin planı dikkatlice değerlendirmek zorundayız.
Mükellefe sunulan tablo ciddi bir ihtiyacı karşılamaya aday. Şöyle ki...
1- Af içerikli düzenlemenin Temmuz 2010'a kadar biriken borçları kapsaması doğru bir yaklaşım. Başbakan Tayyip Erdoğan' ın esasen esnaf kesimine yönelik jest yapma arzusu yaklaşık 4 ay önce ilan edildi. "Nasılsa af çıkacak" varsayımıyla yazdan bu yana borçlarını ödemeyenlere avantaj tanınmaması yerinde bir karar.
2- Kamu alacaklarına ödeme kolaylığı getirilirken anaparada indirim yapılmaması, bu tutarın geriye yönelik enflasyon oranında güncellenmesi de kamu vicdanının tatmin edilmesi açısından gerekli bir tutum.
3- Geçmiş aflardan ders çıkarılması da önemli. "Aftan yararlanacağım" diye birikmiş borçlarını taksitlendirip, yıl içindeki borçlarını ödemeyenler için caydırıcı önlemler alınması zaten gerekliydi. Hem cari borcunu hem de eski borçlarını öderken iki taksitten fazla aksatanın af kapsamı dışında bırakılması da hayati derece öncelikli bir konu.

***

Borç yapılandırmasının sonuca tesir edecek yönleri ise "matrah artırımı, kasa ve stok affı"nda gizli. Maliye, vergi inceleme yöntemini kısa süre önce değiştirdiği için mükelleflere, geriye yönelik fırsat kapısı aralanması, cüz'i vergi ödenmesi şartıyla önceki yıllara ilişkin inceleme yapılmayacağı garantisi verilmesi ciddi miktarda gelir getirecektir.
Bir diğer husus "ihtilaflı alacaklar"la ilgilidir. Yargıya intikal etmiş ve ilk aşaması maliye lehine sonuçlanmış borçlar için yüzde 50, mükellef lehine sonuçlanmış borçlar için yüzde 80 indirim öngörülmesi kayda değer gelişmelere yol açacaktır. Örneğin, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezaları ve hatta kaçakçılık suçlamasına dayalı raporlar için Grubun, bu şansı kullanıp kullanmayacağı merak nedeni olabilir.
Zira farklı dosyalar için özellikli durumlar söz konusu olmakla birlikte Maliye'ye olan ihtilaflı borcu, ana para ve fer'ileri birlikte neredeyse üçte birine ve taksitle kapatmak mümkün görünmektedir!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA