Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

GAF oloji

NE DEMİŞ?
"İntikam isteyene fırsat, en büyük vaattir." (Kurtlar Vadisi'nde Akrep Bekir'in sözü)

GAF KÜRSÜSÜ
NTV
'deki "Gündem Dışı XL"de yayınlanan bir VTR'nin seslendirmesinde Urfa'daki Balıklı Göl'den söz edilirken "Nemrut, Hazreti İbrahim'i yakmak üzereyken bir anda balıklar oduna, ateş ise suya dönüşüyordu" denildi. Oysa odunların balığa, ateşin ise suya dönüşmesi gerekiyordu!

BİZİM DECODER
BÜYÜ ülkemizde önemli bir gündem maddesi oluşturmuşken, Discovery Channel da boş durmadı ve Pagan inanışının konu edildiği "Putperestler" adlı belgeseli yayına soktu. Bakır çağında şaman büyülerini konu alan belgeselde, büyü olayının tarih boyunca insanları nasıl etkilediği araştırıldı. Bronz çağında "Kurnaz Kadın" denilen kişilerin işi hem ebelik yapmak, hem defin işlemlerini gerçekleştirmek, hem de "büyülü" olduğuna inanılan otlarla hazırladıkları ilaçlar yardımıyla fiziksel ve ruhsal problemlere çözüm bulmaktı. Bu "Kurnaz Kadınlar" ın neslinden gelenler daha sonra Orta Çağ'ın engizisyon mahkemelerinde yargılanıp, ateşte yakıldılar. Şamanlar ise hem metal işçisi, hem rahip, hem bilge, hem doktor, hem de büyücü olarak anılıyordu. İnsanların ayak basmaya korktukları yerlere gider, buldukları şifalı otlar (ki pek çoğu güzel avrat otu gibi uyuşturucu özelliği olan ve hayal görmeye yol açan bitkilerdi) yardımıyla trans haline geçerlerdi. Böylece ölülerin dünyasına geçip, sırları öğreneceklerine inanırlardı. Bu iş için ayrıca kış dönümü kutlamaları sırasında kırmızı renkte zehirli bir mantar türü de kullanılırdı. Bu kış dönümü festivalinin Hıristiyanlık'tan sonra Noel'e dönüşmesi sırasında, Noel Baba'- nın üzerindeki kırmızı elbise de rengini işte bu kırmızı mantardan alıyordu. Antropologların iddiasına göre Noel Baba aslında büyü yaptığına inanılan bir şaman rahibiydi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA