Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kürdistan

Tayyip Erdoğan, salı günkü grup toplantısında, neden "Kürdistan" dediğini açıklarken, Osmanlı döneminde "Kürdistan eyaleti" olduğundan söz etti. Oysa Lazistan eyaleti vardı ama Kürdistan eyaleti, sadece çok kısa bir süre için, 1847 ilâ 1864 arasında var oldu. Kürdistan eyaletinin kurulması, yerelleşmenin değil, merkezileşmenin bir sonucuydu; daha doğrusu merkezileşmeye duyulan tepkileri bastırmak amacıyla geçici bir çözüm mahiyetindeydi. 2. Mahmut, klasik Osmanlı idare yapısını modernleştirerek, vilayetleri merkeze bağlamak istedi. Buna karşı isyanlar çıktı. En sonuncusu Bedirhan isyanıydı. İsyan bastırılınca, Sadrazam Mustafa Reşit Paşa, Diyarbakır, Van, Muş, Hakkâri, Cizre, Botan ve Mardin'i içine alan "Kürdistan" adlı bir eyaleti 1847'de kurdu.
Bu eyalet, özerklik taleplerini kısmen tatmin etmek amacıyla tesis edilmişti. 20 yıldan az sürdü. 1864'te, Diyarbakır ve Van vilayetlerine bölünerek son buldu.
Buna mukabil, coğrafi anlamda Kürdistan sözü yüzyıllardan beri kullanılıyor. Erdoğan'ın Kürdistan eyaletinden bahsetmek yerine, "Kürdistan coğrafi bir bölgedir" demesi daha uygun düşerdi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA