Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

5 milyon kişi Koç'un ismini taşıyan galerilerde Osmanlı eserlerini görecek!

Osmanlı eserlerinin sergilendiği iki galeri için Koç Ailesi, Metropolitan'a 10 milyon dolar bağış yaptı. Rahmi Koç, "İş alanında dünyada yerimiz vardı. Şimdi kültür sanat alanında da bir başka platforma oturduk" dedi

ABD, Metropolitan Müzesi'nin cesur çıkışıyla, 11 Eylül'ün 10'uncu yılında İslam dünyasıyla arasında oluşan buzları eritecek büyük bir adım atıyor. Her yıl 5 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği Metropolitan'da İslam Medeniyeti'ne ait eserler ayrı bir bölümde sergilenecek.
Arap ülkeleri, Türkiye, İran, Orta Asya ve Güney Asya'dan gelen 1200 parça İslam medeniyeti eserleri Metropolitan'da 1 Kasım'da görücüye çıkacak. Bunun için müzede 15 yeni galeri açıldı. Osmanlı Sarayı sanat eserlerinin yer aldığı iki galeriye, 10 milyon dolar bağış yapan Koç Ailesi'nin adı verildi. İki galeride Osmanlı Saray sanatlarını yansıtan 200'ün üzerinde eser var.
Doğu'yla Batı'yı yeniden kucaklayan bu önemli projenin tanıtımı önceki gün Metropolitan Müzesi'nde hem bağışçı aileleri, vakıfları hem de ABD senatosundan önemli isimlerle New York'un önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Koç Ailesi'nden Rahmi Koç, Semahat Arsel, Mustafa Koç ve Ömer Koç, Metropolitan Müzesi yönetim kurulu üyeleri ile birlikte kurdele keserek serginin ön izlemesine katıldı.
Rahmi Koç ve Semahat Arsel ile birlikte bir grup Türk gazeteci ön izlemede galerileri dolaştık ve ardından da Mustafa Koç'un da katılımıyla küçük bir sohbet toplantısı yaptık.

'ÖMER ISRAR ETTİ 2 GALERİ OLDU'
Rahmi Koç, bir statü haline gelen Metropolitan'a para verme hikâyesinin 3 yıl önce müzeyi 35 yıl yöneten bir önceki genel müdür Philippe de Montebello ile yaptığı kahvaltıda gündeme geldiğinden söz ederken şu ilginç anekdotu paylaştı:
'Bahsedilen rakam çok büyüktü. O nedenle bir galeriye 5 milyon dolara destek olalım, onu da takside bağlayalım dedim. Ama sonra Ömer Koç iki galeri olsun diye ısrar etti. İyi ki de etmiş.'
Rahmi Koç, 10 milyon doları her yıl 1 milyon dolar taksitle ödeyeceklerini anlatırken, esprili konuşmasını sürdürdü: 'Diğer destekçiler trink veriyor hepsini bir defada ama biz taksitle. Üç milyon dolar ödedik. 7 yıl daha ödeyeceğiz.'

'BAŞKA BİR PLATFORMA OTURDUK'
Metropolitan Müzesi'nde herhangi bir galeriye isim verilmesi adeta bir statü sembolü. Rahmi Koç da bu yüzden, 'Metropolitan öyle bir yer ki herkes para vermek, eser bağışlamak istiyor. Para vermek için sıraya giriyorlar' diyor. Koç, isimlerinin dünya ticaret ve finans alanında zaten geçtiğini ancak ilk kez kültür ve sanat alanında önemli bir projeyle de geçmeye başladığının altını çiziyor ve 'Önemli bir adım. Bizi başka bir platforma getirdi, oturttu. Vehbi Koç Vakfı da artık dünyaca tanınan bir vakıf oldu.'

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA