Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Rahmi Koç ve Semahat Arsel hangi konuda ters düştü?

Rahmi Koç'la Metropolitan Müzesi'ndeki sohbet esnasında, Türkiye'den zamanında kaçırılan ya da padişah fermanıyla giden sanat eserleri konusu da gündeme geldi.
Rahmi Koç, bazı önemli eserlerin Türkiye'ye gelmesine karşı çıkıyor:
'Padişah fermanıyla giden eserlere diyeceğimiz bir şey yok. Ancak Türkiye'den kaçırılan eserler var. Şimdi bu eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için bir çaba var. Müthiş de avukat masrafları var. Ben şahsen bu eserlerin gelmesini istemiyorum. Çünkü daha önce de yaşadık. Çok önemli bir eser geliyor, birkaç bin kişi gidip görüyor. Sonra ilgi alaka kesiliyor ve bir köşede tozlanıp gidiyor. Öksüz kalıyor, depolarda duruyor. Ben böyle önemli büyük eserler olduğu zaman, tam bir eserse burada kalmasını, bizim malımız olarak teşhir edilmesini daha faydalı görüyorum. Zaman zaman bu eserler Türkiye'ye gelebilir.'
İşte tam bu sırada söze Semahat Arsel giriyor ve Rahmi Koç'a dönerek, 'Ben seninle aynı fikirde değilim. Bize ait kıymetlerin dışarıda kalmasına gönlüm razı olmuyor' diyor.

KONSOLOSLUKLAR TANITACAK
Metropolitan Müzesi'nin İslam Sanat Eserleri'ni 15 galeride toplaması başta ABD hükümeti olmak üzere yerel yönetim ve New York'un önde gelenlerini de çok etkilemişe benziyor. Öyle ki Metropolitan Müzesi'ndeki ön açılışta ABD Dışişleri Bakanı'nı temsil eden bakanlık temsilcisi, dünyanın dört bir yanındaki 270 ABD konsolosluğuna bu galerilerle ilgili özel bir video gösterimi yapılacağını ve konsolosluklardan geçen yaklaşık 14.5 milyon insanın ABD ziyaretleri sırasında burayı gezmeleri için bilgilendireceklerine dikkat çekildi.
Müze müdürü Thomas Campbell, Ortadoğu'yu saran Arap Baharı'na gönderme yaparak, 'Öyle bir dünyada yaşadık ki İslam dünyası yokmuş gibi davrandık on yıl öncesine kadar. Bu galeriler kendi halkımıza İslam dünyasını, 5 bin yıllık İslam sanat eserleriyle anlatıp bir anlamda eğitim verecek.
Koç Ailesi'nin ismini taşıyan galerinin görkemli ahşap tavanı dikkat çekiyor. Çiniler, kumaşlar, el yazmaları, Kanuni Sultan Süleyman'a ait eserler, tuğralar, halılar ve altın sikke gibi Osmanlı dünyasından eserler yer alıyor.

'VAN'DAKİ OKULUMUZ SAĞLAM'
Rahmi Koç'la Metropolitan'da buluştuğumuz gün, üzücü Van depreminin ertesi günüydü. 'Önce 25 askerimiz şehit oldu. Şimdi de bu deprem. CEO'muz ve müdürlerimiz bölgeye gitti. Bayilerimizle görüşecekler. Mali ve ayni yardım ne gerekiyorsa yapılacak' dedi.
O sırada yanında bulunan Vehbi Koç Vakfı Başkanı Erdal Yıldırım, okulun zamanında deprem zemin etüdünün yapıldığını ve sapasağlam olduğunu söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA