GAZETENİZ SABAH, Türkiye’de son aylarda en önemli gıda sorunlarından biri haline gelen “atık et” (Separatorenfleisch) sorununa el attı. SABAH, Türkiye’de en çok gündemde olan gıda konusunu, Avrupa’da da masaya yatırdı. Bunun için SABAH, Avrupa’nın en çok tüketilen sucuklarını, Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nde yerleşik olan ünlü Pieldner Enstitüsü’ne inceletti.\n\n
NEDEN ATIK ET?\n\nHAYVANLARIN kemiğinde bulunan et kıymıklarından büyük bir basınçla elde edilen et, “atık et”, yani “Separatorenfleisch” olarak tanımlanıyor. Ancak halk dilinde “deli dana” olarak bilinen BSE hastalığından sonra “atık et” kullanımı hastalığa davetiye çıkardığı için sorunlu olmaya başladı. Sığır etinde, BSE daha çok kemikte görüldüğü için, atık et yasaklandı. 1 Ekim 2000’den beri atık sığır eti kullanılması yasak. Başka hayvanın atık eti de, mutlaka bildirilmek zorunda.\n\n
DOMUZ ETİ ÇIKMADI\n\nANCAK buna rağmen bazı şirketler, atık et kullanarak, maliyeti düşürmek istediği için SABAH, “Avrupa’da da olabilir mi” düşüncesiyle, testleri yaptırdı. Sonuçları tek tek açıklayacağız. Test edilen ve Avrupa’nın en yaygın sucuk markaları arasında yaptığımız araştırmaya göre bir sonucu önceden duyurabiliriz. Hiçbir sucukta domuz etine rastlanmadı. Yani sucuklarımızda domuz eti yok.\n\n
ENSTİTÜDE HER ŞEY İNCELENDİ\n\nGIDA teknisyeni Horst Pieldner’in sahibi olduğu enstitüde, belirlenen sucuk markaları tek tek incelendi, analizler yapıldı. Sucuklarda atık et kullanılıp kullanılmadığı araştırıldı. SABAH’ın dev yazı dizisinde ilk sonuçları yayınlıyoruz.\n\n
BAKTAT’TA HİÇ SORUN YOK: İÇİ DIŞI BİR SUCUK\n\nAVRUPA’NIN en büyük Türk gıda şirketlerinden olan Baktat’ın parmak sucuğu, Almanya’da üretiliyor. Atık et kullanılmayan Baktat sucuğunda, içerikte belirtilen maddeler gerçekten de var. Muhteviyatta bildirildiği gibi Baktat sucuğunda tavuk eti, hindi eti ile sığır eti kullanılmış. Haşlanma yöntemiyle elde edilen Baktat sucukları normal kalite standartlarında bir sucuk.\n\n
“YEMEDİĞİMİZİ ÜRETMEYİZ”\n\nBAKTAT şirketi, araştırmamızla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Baktat olarak ilkemiz, A kalite premier marka ürünler yapmak. Bunun yanı sıra pazardaki gelişen ekonomik gelişmelere göre ekonomik fiyatlara da sucuk üretmemiz gerekiyor. “24 Ayar” adı altında A kalite yüzde 100 dana etinden Helal bir sucuk da yaptırıyoruz. Üç ayrı markamızı, üç ayrı damak zevkine ve üç ayrı fiyatla müşterimize sunuyoruz. Bu markalar 1- 24 Ayar Dana etinden sucuk 2- Baktat Lüx sucuk (sığır ve hindi haricinde başka bir karışım yoktur) 3- Simge sucuk (Hindi ve tavuk etinden başka bir karışım yoktur). Bizler ürünlerimize güveniyoruz. İlkemiz belli: Kendi evimize götürüp çocuğumuza yedirmediğimiz ürünü, üretmiyoruz.”\n\n
YAYLA’NIN SONUÇLARI İYİ:PROTEİNİ BİRAZ DÜŞÜK\n\nYAYLA’NIN test ettiğimiz “Yayla Sucuk” sucuğunda ortaya çıkan sonuca göre, içerik ile deklare edilen içerik arasında büyük fark yok. Yani Yayla, ne kullandıysa, açık açık belirtiyor. Yayla sucuklarında içerikte açıkça belirtildiği gibi soya da kullanılıyor. Kullanılan soya oranı bin gram başına 1.5 gram. Protein oranı ise, içerik listesinde deklare edildiğinden daha düşük. 100 gramda 22 gram olarak deklare edilen protein oranı, test sonucunda sadece yüzde 17.7 oranında. Bu da yüzde 15’lik tolerans sınırının altında.\n\n
MARMARA’DA HERŞEY TAMAM: DEKLARASYON UNUTULMUŞ\n\nHOLLANDA’DA üretilen Marmara Kangal Sucuk’ta hiçbir sorun yok. Atık et kullanılmayan ve hiçbir bakteri tespit edilmeyen Marmara sucuklarında soya kullanılıyor. Ancak burada dikkat çeken, kullanılan soyanın firma tarafından deklare edilmemesi. Marmara Kangal Sucuk’ta 1000 gramda 0.5 gram soya kullanılmış. Analizlerden çıkan bu sonuca göre üretici firma, bunu mutlak suretle deklare etmek zorunda.\n\n
MARMARA NE DEDİ?\n\nMARMARA şirketi yönetim kurulu üyesi Volkan Kuru tarafından yapılan açıklamada, “İçerikte soyanın belirtilmemiş olması, dizayn aşamasındaki kontrol eksikliğinden kaynaklanmış olabilir” denildi. Bunun kasıtlı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu eksiklik, bir sonraki üst folyo baskısında giderilecektir” ifadesi kullanıldı.\n\n
FRANKFURT \n\n
DEVAMI YARIN....\n
\nDEV SUCUK ARAŞTIRMASI YAZI DİZİSİ :
\n \n\n - Sucuklarımızda atık et var mı?
\n - Üreticilerin bir standard yanlışları veya eksikleri var mı?
\n- Kaliteyi fiyat belirliyor
\n
\n