Magnezyum; vücutta enerji metabolizması, protein-yağ-karbonhidratların sentezi, kemik gelişimi, kasların güçlenmesi, düzenli kalp ritmi, normal kan basıncının desteklenmesi, hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi rolünü üstleniyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, stresi azaltma, düzenli uykuya yardımcı olma, kan şekeri seviyesini düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme, beyin fonksiyonlarını düzenleme gibi konularda da önemli rolü olduğunu gösteriyor.
EKSİKSE UYKU KALİTESİ BOZULUR
Magnezyum eksikliği genellikle bağırsaklardan magnezyum emiliminin bozulması ve/veya böbreklerden magnezyum atılımının artışı ile ilgili olarak ortaya çıkıyor. Eğer vücutta magnezyum yeterli düzeyde değilse; paratiroid hormon seviyeleri etkileniyor, potasyum ve kalsiyum idrarla kaybediliyor ve kalsiyum yumuşak dokularda birikiyor. Eksikliğinde; huzursuzluk, uyku bozuklukları, kalp çarpıntısı, dalgınlık, hafıza zayıflığı, yorgunluk, migren, bacak krampları, titreme, iştah kaybı, anksiyete, kusma ve bulantı gibi şikayetlere neden oluyor. Magnezyumun günlük gereksinimi erişkinlerde; kadınlar için 300 mg., erkekler içinse 350 mg. olarak öneriliyor. Magnezyum; enerji metabolizmasını, sindirimi, emilimi ve protein kullanımını, yağları ve karbonhidratları kontrol eden enzimleri aktive ediyor. Yeterli magnezyumunuz olmadan insülin ve glikoz seviyeleri ani şekilde yukarı çıkıyor ve vücudunuz insülini düzgün şekilde kullanamayınca fazla glikoz, yağ olarak depolanıyor. Magnezyum kilo alımına neden olan stresle başa çıkmada yardımcı oluyor. Stresli iken bireyler daha çok yeme eğilimindedir. Magnezyum aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatan stres hormonu olarak isimlendirdiğimiz kortizolun salgılanmasını da etkiliyor.
TATLI KRİZİ İLE SAVAŞIYOR
Bu mineral; adet öncesi dönemlerde (PMS) kadınların hem ruh durumlarını düzeltiyor, hem de vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca aynı dönemde kadınların çok sık yaşadığı aşırı karbonhidrat tüketme isteği ve tatlı krizleri ile baş etmede de yarar sağlıyor.
EN ÇOK HANGİ BESİNLERDE VAR?
Ispanak, lahana, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler
Susam, kabak, ayçiçeği tohumları
Kaju, badem, fındık, çam fıstığı
Kakao
Kinoa, kara buğday, buğday, yulaf gibi tahıllar
Kabak, brokoli, pancar, enginar gibi sebzeler
Kuru-siyah fasulye, soya fasulyesi
Çilek, ahududu, kavun, karpuz, muz, hurma ve kuru incir
Balık