Müceddere pilavı tarifi: Lübnan'dan gelen bir lezzet rüzgarı...

Bir avuç mercimek, biraz pirinç ve bolca karamelize soğanla ortaya çıkan bu Ortadoğu lezzeti, Türk mutfağına o kadar yakışıyor ki ilk lokmada şaşıracaksınız. Ne et ne tavuk var ama öyle doyurucu, öyle lezzetli ki sofraların yıldızı olacak. Üstelik hem pratik hem de vegan dostu! Karşınızda: Şaşırtıcı derecede lezzetli Mujaddara tarifi!

Giriş Tarihi: 09.06.2025 08:19

YAPILIŞI

🥣 Mujaddara (Pirinçli Mercimek Pilavı) Tarifi

📝 Malzemeler (2–3 kişilik):

Pilav için:

  • 1 çay bardağı yeşil mercimek

  • 1 çay bardağı baldo pirinç

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı

  • 2 su bardağı su (gerekirse bir miktar daha)

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı karabiber

  • 1/2 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

Karamelize soğan için:

  • 2 büyük kuru soğan

  • 2–3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Bir tutam tuz

  • (İsteğe bağlı: azıcık toz şeker, daha hızlı karamelizasyon için)


👩‍🍳 Yapılışı:

1. Mercimeği Haşla:

  • Yeşil mercimeği yıkayıp süzün.

  • Bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yaklaşık 15 dakika haşlayın.

  • Suyu süzün, mercimekleri kenarda bekletin.

2. Pilavı Hazırla:

  • Pirinci yıkayıp süzün.

  • Tencereye zeytinyağını (veya tereyağı) alın.

  • Pirinci ekleyin, birkaç dakika kavurun.

  • Haşlanmış mercimeği ekleyin, birlikte biraz daha kavurun.

  • 2 su bardağı sıcak su, tuz, karabiber ve dilerseniz kimyonu ekleyin.

  • Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pilav suyunu çekene kadar pişirin.

  • Altını kapatınca 10 dakika demlemeye bırakın.

3. Karamelize Soğanı Yap:

  • Soğanları ince piyazlık doğrayın.

  • Geniş bir tavaya zeytinyağını alın, soğanları ekleyin.

  • Kısık ateşte sabırla kavurun, renk alıp tatlılaşana kadar. (Yaklaşık 20–30 dakika)

  • Dilerseniz yarım çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.

4. Servis:

  • Pilavı tabağa alın, üzerine bolca karamelize soğan gezdirin.

  • Yanında yoğurtla çok güzel gider.


🍋 Servis Önerisi

  • Üzerine biraz limon suyu gezdirebilirsiniz.

  • Yanında yoğurtlu salata veya ayran iyi bir eşlikçi olur.