Mercimek köftesi tarifi: Tam kıvamında!

Dışarıda yediklerinizi unutturacak, anne eli değmiş gibi lezzetli bir mercimek köftesi tarifi arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Hem sağlıklı, hem doyurucu, hem de cebinizi yormayan bu tarif, sofraların yıldızı olmaya aday. Üstelik yapımı da düşündüğünüzden çok daha kolay! Dakikalar içinde şekil alıyor, bir kez tadına bakan bir daha vazgeçemiyor. O özel kıvamın sırrı ise tarifin içinde gizli...

Giriş Tarihi: 28.06.2025 09:50

YAPILIŞI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek

  • 2 su bardağı ince bulgur

  • 1 adet büyük boy kuru soğan

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)

  • 1 tatlı kaşığı kimyon

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • Tuz (damak zevkine göre)

  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

  • 2-3 dal taze soğan (isteğe bağlı)

  • 3 su bardağı su

Yapılışı:

  1. Mercimeği haşlayın:
    Kırmızı mercimeği yıkayıp 3 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Mercimekler iyice pişip hafif sulu bir kıvam aldığında ocağı kapatın.

  2. Bulguru ekleyin:
    Haşlanmış mercimeğin içine bulguru ekleyin, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika kadar bulgurun şişmesini bekleyin.

  3. Soğanlı karışımı hazırlayın:
    Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırın. Yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun. Soğanlar pembeleşince salçaları ekleyin. Baharatları da ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.

  4. Karıştırın:
    Soğanlı salçalı karışımı, şişen mercimek-bulgur karışımına dökün. Karıştırarak yedirin. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde yoğurmaya başlayın (yaklaşık 5-10 dakika yoğurun).

  5. Yeşillikleri ekleyin:
    İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da karışıma katın, tekrar yoğurun.

  6. Şekil verin:
    Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde sıkıca şekil verin.

Servis Önerisi:

Kıvırcık marul, limon dilimleri ve ayranla birlikte servis edin. Yanına turşu da çok yakışır.