Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz (damak zevkine göre)
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
2-3 dal taze soğan (isteğe bağlı)
3 su bardağı su
Mercimeği haşlayın:
Kırmızı mercimeği yıkayıp 3 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Mercimekler iyice pişip hafif sulu bir kıvam aldığında ocağı kapatın.
Bulguru ekleyin:
Haşlanmış mercimeğin içine bulguru ekleyin, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika kadar bulgurun şişmesini bekleyin.
Soğanlı karışımı hazırlayın:
Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırın. Yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun. Soğanlar pembeleşince salçaları ekleyin. Baharatları da ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.
Karıştırın:
Soğanlı salçalı karışımı, şişen mercimek-bulgur karışımına dökün. Karıştırarak yedirin. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde yoğurmaya başlayın (yaklaşık 5-10 dakika yoğurun).
Yeşillikleri ekleyin:
İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da karışıma katın, tekrar yoğurun.
Şekil verin:
Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde sıkıca şekil verin.
Kıvırcık marul, limon dilimleri ve ayranla birlikte servis edin. Yanına turşu da çok yakışır.