Fasulye diblesi tarifi: Karadeniz tarifi yeniden trend oldu!

Yalnızca Karadenizlilerin bildiği, nesilden nesile aktarılan bu gizli tarif nihayet gün yüzüne çıktı! Hem sağlıklı, hem ekonomik hem de parmak yedirten bir lezzet: Fasulye Diblesi! Bir kez tadan, bu yemeği her hafta yapmak isteyecek. Üstelik sadece birkaç malzemeyle sofralara şenlik geliyor. Bu lezzetin sırrı nerede mi saklı? Tarifin devamında… 🍽️👇

Giriş Tarihi: 19.07.2025 09:59

YAPILIŞI

📝 MALZEMELER:

  • 500 g taze yeşil fasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan
  • 1–2 adet domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı (ya da ikisi birlikte)
  • 1 çay kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su (gerektikçe artırılabilir)

🍳 HAZIRLIK:

  • Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın, küçük küçük (diblelik) doğrayın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın, domatesleri rendeleyin.
  • Geniş bir tencerede yağı kızdırın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Domatesi veya salçayı ekleyin, birkaç dakika pişirin.
  • Doğradığınız fasulyeleri ekleyin, 5-6 dakika kadar kavurun.
  • Yıkanmış pirinci, tuzunu ve baharatlarını ekleyin.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pirinç ve fasulye yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 25-30 dakika).
  • Suyunu çekip, fasulye ve pirinç tam kıvam aldığında altını kapatın.
  • Demlenmesi için kapağı kapalı şekilde 10-15 dakika bekletin.

🍽️ SERVİS ÖNERİSİ:

  • Ilık ya da soğuk servis edilir.
  • Yanına yoğurt çok yakışır.
  • Karadeniz'de bazen üzerine kızgın tereyağ dökülerek de sunulur.