Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul turuncu kategoride yüksek riskli grupta yer aldığından kademeli normalleşme yaşanıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Salgın bitmedi aman dikkat" uyarısında bulundu.
İstanbul'da 20 Kasım'da hizmetleri sınırlandırılan veya kapatılan kafe ve restoranlar 102 gün sonra dün yeniden müşteri kabul etti. Yüzde 50 oranında müşteri kabul etmeye başlayan iş yerleri 07.00 ila 19.00 saatleri arasında açık olacak. İstanbul Boğazı'nın tarihi çay bahçesi Çengelköy Çınaraltı'nda dün sabah 07.00'den itibaren ilk müşteriler çay keyfi yaptı. Fatih'te bir kebap salonu çalışanları, geceden masa ve sandalyelerini dezenfekte etti. İşte görüşler:
Bahçelievler Üçevler'de bulunan kafe ve börekçi Ahmet Kaymış: 4 aydır müşteri alamıyorduk. Ceza yememek için masa sandalyeleri iptal etmiştik. Siparişle çalışıyorduk. Bu da bize çok zarar verdi. Bu karar bize biraz olsun nefes aldıracak. İnşallah tamamen kalkar da rahat rahat işimize bakarız.
Müşteri Bilal Aydoğan: Aylardır bu pandemiden dolayı kafelere rahat rahat oturamadık. Bizler oturamayınca işletme sahipleri de büyük maddi sıkıntı yaşadı. Bu karar hepimizi rahatlattı. .
Lokantacı Ahmet Aktaş: İşyerini 3 ay önce açtım. Pandemi nedeniyle müşteri alamadığımız için masa sandalye de almamıştım. Yüzde 50 de olsa biraz olsun bize nefes aldıracak. 3 ay boyunca çok zorlandım. Yemek ve tatlı satışı yaptığımız için müşteri alamayınca büyük zorluk çektim. Kiramı, elektrik, su paramı ödeyemedim. Şimdi masa ve sandelyemi alıp hazırlığımı yapacağım. Beklediğimiz bir karardı, mutluyuz. Müşteri kabul etmeyi özlemiştik.
ANKARA VE İZMİR MUTLU
İstanbul gibi turuncu kategoride olan İzmir'de de mekanlar kapılarını müşterilere açtı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndeki esnaf yüzde 50 kapasite kuralına uyarak müşterilerine hizmet verdi. Sarı kategoride olan Ankara'nın en işlek noktalarından Kızılay'da, lokanta ve kafeler müşterilerini ağırlamaya başladı. İşletmeciler, müşterilerden sosyal mesafeyi korumalarını isterken, 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin oturmasına izin veriliyor. Lokanta, kafeterya, pastaneler yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet vermeye başladı. Salgınla mücadelede mavi kategoride olan Diyarbakır'da da normalleşme kendini gösterdi. Hem esnaf hem vatandaş normalleşmenin keyfini çıkardı. Çok riskli olmayan diğer illerde de vatandaşlar normalleşmeye yönelik ilk adımın keyfini çıkardılar.