Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Siyaset notları

Dünkü yazımızda, ulusal pencereden bakarak bir değerlendirme yapmıştık. Bugün İzmir'e yeniden bakalım: İzmir açısından yaklaştığımızda, ikinci sırada olmasına rağmen, seçimin en azından 'psikolojik düzeyde' başarılı partisi AK Parti'dir. Adalet ve Kalkınma Partisi, hangi açıdan değerlendirseniz, hem 2007 seçimlerine göre hem 2009 yerel seçimlerine göre, oylarını ciddi artırmış konumdadır. Elbette bu somut başarıda, Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay'ın iki bölgede birinci sıraya yerleştirilmesinin, açıklanan İzmir projelerinin, İzmir sermayesinin tamamen AK Parti'nin yanında yer almasının da, ciddi payı var. CHP'nin siyasi sonuçlar doğuran hataları, kendi içinden yansıttığı tartışmalı, bazen de sığlaşan üzücü kavgalı tablosu da, AK Parti'yi siyasi olarak rahatlatan bir açılım yaratmıştır. Ayrıca tüm teşkilatlarıyla çok yoğun, olağanüstü gayretle çalışan AK Parti, seçim sürecinde gündemi sürekli belirleyen konumda olmuştur.

***
CHP ise AK Parti'nin yarattığı gündemin, sadece karşısında durmak ya da ona karşı sürekli yenilenen, üzerinde çok düşünülmemiş hızlı siyasi çıkışlar üretmek zorunda kalmıştır. AK Parti, referandumdan çıkan 'evet' oylarının toplamında, İzmir'e yansıyan tabloyu da aynen korumuş oldu. Bu durum da, aslında başarının somut göstergesi. İzmir'e CHP açısından bakıldığında, seçim sonuçlarını 'başarısızlık' olarak yorumlamak da; birinci parti olmasına rağmen CHP'yi 'mutlak başarılı' ilan etmek de; gerçek durumu yansıtmıyor. Objektif, ön yargısız yaklaşırsak; İzmir'de CHP'nin ancak kitlesel oy tabanını korumaya çalıştığını, koruduğunu, koruyabildiğini söyleyebiliriz.
CHP Milletvekili sayısını 'iki' fazlalaştırarak, bunu başarmış oldu. Elbette CHP, her iki bölgede de, 2007 seçimlerine göre oylarını ciddi artırmış oldu.
Ama köprülerin altından çok suların aktığını bilip, 'yerel seçim ve referandum' sonuçlarına bakarak değerlendirme yaparsak, farklı tablo ortaya çıkar.
***
Ayrıca hem kentte estirilen hava hem de CHP'nin İzmir'deki somut hedeflerine bakıldığında; parti İzmir'de birinci olmasına rağmen; ortada CHP açısından ciddi düşünülmesi, özeleştiri yapılması gereken bir tablo var. CHP'nin İzmir'de, daha yüksek bir noktaya gelememesinin temel nedenlerinden biri, her iki bölgede de ciddi oy alan bağımsız adaylara ilişkin, somut bir siyasi söylem geliştirememiş olması, bağımsızları küçümsemesidir.
Seçim tablosuna bakıldığında, özellikle birinci bölgede 'bağımsız adaya' giden oylar CHP'ye bir milletvekili kaybettirmiştir. Çünkü somut izlenimimize göre, başta Karabağlar olmak üzere, Buca ve bazı ilçelerde, CHP içindeki bazı gruplar daha çok listelerden kaynaklanan nedenlerle (özellikle listede seçilebilecek bir Kürt aday eksikliğinden) açık açık Nusaybin eski belediye başkanı olan bağımsız aday Mehmet Tarhan'a çalışmışlardır. Değerlendirmelerimiz sürecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA