Güney Kore Birleşme Bakanlığı, hükümetin, karşılaştıkları ağır insani krize karşı Kuzey Koreli çocuk ve hamile kadınlara destek yapma kararı aldığını söyledi. Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programı sebebiyle bu yardımla ilgili kamuoyunda farklı fikirler olması sebebiyle yardımın zamanlaması ile ilgili henüz karar verilmediği belirtildi.
Bakanlık, hükümetin, iki Kore arasındaki durumlar gibi çeşitli faktörleri dikkate alarak yardım kararı, zamanlama ve miktarını değerlendirileceğini söyledi.
Güney Kore'nin, insani yardım kararının, nükleer programdan vaz geçmesi için Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımlara taviz olarak algılanabileceği endişesi de taşıdığı kaydedildi.
MUHAFAZAKARLAR VE LİBERALLER ARASINDA...
Pyognyang'a yardım teklif edilmesinin ülkede muhafazakarlar ve liberaller arasında siyasi yankılar sebep olduğu kaydedildi. Birleşme Bakanlığı, uluslararası toplumun Kuzey Kore'nin kışkırtmalarına sert tepki vermesine rağmen Kuzey Kore'ye insani yardımın gereğine de vurgu yaptığını belirtti.
Birleşme Bakanı Cho Myoung-gyon Global toplumun yardımla siyasetin birbirinden ayrılması fikrini paylaştığını söyledi. Program gereğince, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye Dünya Gıda Teşkilatı aracılığıyla 4.5 milyon dolar gıda yardımı, BM Çocuk Fonu aracılığıyla da 3.5 milyon dolar gıda ve aşı yardımı yapacağı kaydedildi.
BM tarafından hazırlanan raporda 24 milyon 9 yüzbin Kuzey Korelinin yüzde 72'sinin yetersiz beslendiği vurgulandı. Bunların arasında 1 milyon 300 bin çocuk ve hamile kadının acil yardıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.
Muhafazakar yönetimler döneminde bile Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye yardım yaptığı, ancak Kuzey Kore'nin 2016 Haziran ayında yaptığı dördüncü nükleer testten sonra önceki başkan Park Guen-hye'nin yardımı askıya aldığı belirtildi.
Geçen Mayıs ayında Güney Devlet Başkanı Moon, iki Kore arasında sivil ilişkiler ve yardımı teşvik edeceğini belirtmiş ancak Kuzey Kore, BM yaptırımlarını desteklemesi sebebiyle Güney Kore'nin bu teklifini reddetmişti.