Uluslararası Para Fonu, Türkiye'nin 2017 ve 2018 yılları için büyüme beklentisini yükseltti.
İLK ÇEYREKTEKİ BEKLENTİNİN ÜSTÜNDEKİ BÜYÜME...
Beklentilerin yükseltilmesine neden olarak yılın ilk çeyreğinde beklentilerden çok daha güçlü bir büyüme yakalanması gösterildi.
IMF, 2017 YILI 'SONBAHAR DÖNEMİ DÜNYA EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU'NU YAYINLADI
Türkiye için bir önceki raporunda 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5 olarak açıklayan IMF, bu kez tahmini yüzde 5,1'e çıkardı.
Rapora göre, 2018 yılı büyüme tahmini yüzde 3,3'ten yüzde 3,5'e yükseltildi.
IMF, tüketici fiyatları tahminini bu yıl sonu için yüzde 10,1'den yüzde 10,9'a, gelecek yıl tahminini yüzde 9,1'den yüzde 9,3'e çıkardı.
CARİ AÇIK TAHMİNİ DÜŞTÜ
Cari açık/GSYH beklentisi bu yıl için yüzde -4,7'den yüzde -4,6'ya revize edilirken, gelecek yıl tahmini yüzde -4,6 olarak kaldı.
İŞSİZLİK TAHMİNİNİ DE DÜŞÜRDÜ
IMF işsizlik oranı tahminini bu yıl için yüzde 11,5'ten yüzde 11,2'ye, gelecek yıl için yüzde 11,0'den yüzde 10,7'ye çekti.
GENİŞLEMECİ PARA POLİTİKASI SONUCU...
Raporda, "Türkiye 2017 büyüme tahmininin yüzde 2,5'ten yüzde 5,1'e revize edilmesi yılın ilk çeyreğinde, kısmen ihrcatta toparlanma ve daha genişlemeci para politikası tarafından yönlendirilen, beklenenden daha güçlü bir verim yakalanmasını yansıtıyor.
SIKI PARA POLİTİKASI VURGUSU
Türkiye'de enflasyon oranı Türk Lirası'nın değer kaybı sonrasında ani artış gösterdi ve tahmin dönemi boyunca yüzde 5 hedefinin üzerinde kalması bekleniyor. Enflasyonun hedefin üzerinde olduğu ortamda para politikasının sıkı kalması gerekecek" değerlendirmelerine yer verildi.
EN BÜYÜK POZİTİF REVİZYON TÜRKİYE'YE
Türkiye'nin bu yılki büyüme tahmininde yapılan 2,6 puanlık değişiklik, DEG raporundaki en ciddi pozitif revizyon olarak kayıtlara geçti