Almanya'da
ailelerinden farklı nedenlerle koparılan Türk çocukları gündemden düşmüyor. Ancak ülkede sadece 80 Türk aile, koruyucu aile olmayı kabul ediyor. Komsularının çocuğuna gençlik dairesi tarafından el konulması sonrası, koruyucu aile olmaya karar veren Zekeriya ve Huriye Yıldırım çifti, "Herkes çocukların alınmasından şikayetçi ama koruyucu aile olan yok" ifadelerini kullandı.
'YABANCIYA VERİLMESİN'
Hanau
kentinde yasayan dört çocuk babası Zekeriya Yıldırım, "Koruyucu aile olmak aklımıza gelmemişti. Arkadaşımın çocuğunu gençlik dairesi alıncaya bana gelip, 'Yabancıya verecekler. Sen bak ki bana da yakın olsun' dedi. Gençlik dairesine çocuğu istediğimizi bildirdik. 'Koruyucu aile değilsiniz' deyip vermediler. Biz de tüm prosedürleri tamamladık ve koruyucu aile olduk" dedi.
14 ÇOCUĞA BAKTILAR
Altı
yıldır koruyucu aile olduklarını ifade eden Yıldırım çifti söyle konuştu: "Komşumuzun çocuğunu alamadık ancak bu sürede ikisi Türk 14 çocuğa koruyucu aile olduk. Ailelerin durumu düzelene dek bu çocuklara baktık. Türk aileler haklı olarak çocuklarının yabancılara ve eşcinsellere verilmesini istemiyor. Ancak bunun önüne geçmek için, Türklerin de mutlaka koruyucu aile olmaları gerekiyor."
NASIL KORUYUCU ALE OLUNUYOR?
Koruyucu
aile olmak
için öncelikle Almanca
bilmek gerekiyor. Başvuru dilekçe ile belediyeye yapılıyor. Talepte bulunan ailenin durumunu ve evin büyüklüğünü gösteren birtakım belgeler talep ediliyor. Bu belgelerin geçerliliği tespit edildikten sonra aileler yaklaşık 6 ay ile bir yıl süreyle kurslara tabi tutuluyor. Kurs sonunda aileler bakmak istedikleri çocuğun yaşını ve cinsiyetini de belirleyip bakımlarını üstlenebiliyor.