Almanya'nın çeşitli bölgelerinden gelen Gaziantepliler, Frankfurt'ta düzenlenen geleneksel kahvaltılı buluşmada birbirleriyle hem hasret giderdi, hem de gençlerin eğitimi için neler yapılabileceğini görüştü. Almanya Gaziantepliler Dernek Baskanı Ökkes Toy, "Almanya'daki dördüncü nesli artık yönetim kademelerinde görmek istiyoruz. Yaşadığımız ülkede kültürümüzü koruyup, sevgi ve saygıdan ayrılmadan gerekli yerlerde gerekli görevlerde bulunarak lobicilik faaliyetlerimizi artırmalıyız. Kendimizi, özellikle çocuklarımızı iyi yetiştirip, geliştirip topluma güçlü bir şekilde kabul ettirmeliyiz" dedi.
HEDEFE GİDEN ÇOK YOL VAR
Toplantıda Kültür ve Eğitim Derneği (KUBI) Genel Müdürü Arif Arslaner ve KUBI yöneticisi Hilime Arslaner, eğitim sistemiyle ilgili bilgiler verdi. "Aileler en iyi yatırımı, çocuklarına iyi eğitim vermekle yaparlar" diyen Arif Arslaner, çocuklara taşıyamayacakları yükün yüklenmemesi gerektiğini vurguladı.
Göçmen kökenli gençlerin, Almanya'da meslek eğitimi almaları ve is bulmalarının Alman kökenli gençlere göre daha zor olduğunu ifade eden Arslaner, "Biz de göçmen kökenli işletmecileri bu konuda bilinçlendirerek, meslek eğitimine daha fazla önem vermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Almanya'da hedefe giden bir çok yol var: Ustalık diploması olsun, üniversite öğrenimi olsun. Eğitim konusunda bilgi edinerek çocuğunuza bu önemli kararlarında destek olabilirsiniz ve kendine özel yolunu bulmasında yardımcı olabilirsiniz" diye konuştu.
SİSTEM ADİL DEĞİL
Almanya'daki okul sisteminin, çocuklar arasında adaletsizliğe neden olduğunu dile getiren Hilime Arslaner ise, "Orta sınıf aileler, kendi çocuklarının büyük oranda göçmen kökenli çocukların bulunduğu okullarda okumasını istemiyorlar. Türk aileler çocuklarla evde en iyi bildikleri dili konuşmalı.
Türkçesi Almancasından daha iyi olan bir aile evde Türkçe konuşmalı" dedi. Arslaner, okullardaki Türkçe derslerinin ihmal edilmemesini de istedi.
İsa DEVEÇEKEN / EHRINGSHAUSEN