Başbakanımız geçtiğimiz günlerde 65 yaş aylığı ile engelli aylıklarının 265 TL'den 500 TL'ye çıkarıldığını ifade etti. Prim ödemeden bağlanan yoksul ve muhtacı sevindirmeye yönelik 65 yaş aylığı sistemi 1976 yılında yasallaştı. Yasa ile kimsesiz, 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına yardım eli uzatılmıştı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı bu konu iki yönden ilgilendiriyor. Azımsanmayacak kadar vatandaşımız, Türkiye'ye döndü. Bu kişiler, primlerini Almanya'dan geri aldığı, yeterince süre sözleşmeli ülkelerde çalışmadığı ve maddi yönden borçlanma imkânları da olmadığından emekliliği hak edemedi. Bu sebeple bahsedeceğimiz aylık sistemi kendilerine bir can simidi gibi gelmekte. Yurdışında yaşayanların büyük çoğunluğunun annesi, babası ya da yakınları Türkiye'de ikamet ediyor. Bunların bir kısmının hiç bir sosyal güvencesi yok. Yakınlarının dertlerine çare üretememek sizleri sıkıntıya soktuğundan dolayı söz konusu aylık sizlerin bir kısmının da ilgi alanına giriyor.
AYLIĞI KİMLER ALABİLECEK?
Primsiz ödemeler sistemindeki 65 yaş ve engelli aylığından faydalanmak için Türk vatandaşı veya Türk vatandaşlığını koruyan çifte vatandaş olmanın yanında Türkiye'de daimi ikamet ediyor olmak iki temel şart.. Bu iki temel şartı yerine getirmenin yanında kişilerin muhtaçlık durumu da diğer bir etken. 65 yaş ve engelli aylığına başvuranlarınızdaki muhtaçlık tespiti için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNKS) kayıtlı olduğunuz, adreslerin bağlı olunan il veya ilçeler bünyesinde teşkilatlandırılmış Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit edilmektedir. 65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 18 yaşından büyük engelliler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını doldurmamış engelli yakını bulunan Türk vatandaşlarına aylık bağlanmakta. Muhtaçlık sınırı belirlenirken asgari ücretin net tutarı esas alınmıştır. Yine kişi başına düşen geliri asgari ücretin netinin 1/3'ünden fazla olanlar muhtaç sayılmamaktadır.
HANGİ HALLERDE KESİLİR?
Sözünü ettiğimiz aylıklar;
1- Ölüm.
2- Feragat.
3- 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için özürlünün 18 yaşını doldurması.
4- 18 yaş altı özürlü yakını aylığı alanlar için bakıcı ile bakılanın aynı hanede ikamet etmediğinin, aynı hanede ikamet etse dahi fiili bakımın gerçekleşmediğinin ve aylığın özürlü için kullanılmadığının tespit edilmesi.
5- Türk vatandaşlığından çıkarılma, Türk vatandaşlığı muhafaza edilmeksizin yabancı memleket uyruğuna girilmesi.
6- Süreli raporu bulunanlar için rapor süresi dolmasına rağmen yeni raporun bir yıl içinde Vakfa teslim edilmemesi.
7- Aylık almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenler için bir yıl içinde yeni ikametgâhlarındaki Vakfa başvurulmaması.
8- Aylığın bir yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması.
9- Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka almakta olması veya gelir elde etmekte olması sebepleriyle aylık bağlanması koşullarının kaybedilmesi.
10- Muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde gelir elde edebilecek olması veya nafaka alabilecek olması ya da başka sebeplerle muhtaçlık halinin ortadan kalktığının tespit edilmesi, gibi durumlarda kesilir.
EMEKLİLİK İÇİN KAÇ GÜN GEREKİYOR?
Murat / ALMANYA
20.12.1964 doğumluyum. Türkiye'de sigorta girişim
04.05.1984. 20.08.1993 tarihine kadar çalışmışlığım
var. Toplam prim günüm 2100. Askerlik
yaptım. 23.08.1993 yılında Hollanda'ya geldim. 01.01.1994'te işe girdim. Ne kadar daha prim ödersem emekli olurum?
HEMEN emekli olabilmeniz için askerlik borçlanması dahil 67 bin 650 TL ödemeniz gerekli. Hollanda'da çalışmaya devam etmeyi düşünüyorsanız 32 bin 472 TL borçlanma yaparak 60 yaşında emekli olabilirsiniz.
BAĞ-KUR KAYDIM CANLANIR MI?
22.03.1974 doğumluyum. 24.08.1993'te Almanya'ya geldim. 1999'da bir kızım oldu. 2000'den beri yarım gün çalışıyorum. Kaç yaşında emekli olurum? Ne kadar öderim? Türkiye'de 2017 yılından 1 haftalık çalışmışlığım var. Almanya'ya gelmeden önce Türkiye'de kuaförlük yaptım.
Kalfalık ve ustalık belgem var. Altı yıl bu işle uğraştım. Sadece derneğe kayıtlıydım. Sigorta yapılmadı. Ne yapabilirim?
Öncelikle Türkiye'de kuaför olarak çalıştığınız ya da dükkân işlettiğiniz yıllardaki sigortalılık sürelerini bildirmek için geç kalınmış. Devlet en son 2008 yılında Bağ-Kur'a kayıtlı olmayan ve dernek ya da odalara kayıtlı işletmeciler için bir yapılanmaya gitmişti. Şu durumda yapılabilecek işleminiz borçlanma yolu ile emekli olmaktır. Türkiye'de 2017 yılında usulüne uygun çalışmanızın olduğunu beyan ettiğiniz için 50 yaşında emekli olabilmeniz için 122 bin 852 TL ödemeniz gerekiyor.