Çok sayıda Avrupalı Türk ülkemize kesin dönüş yaptı. Almanya'da iken yeterince bilgi sahibi olmadığından dünyaya gelen çocuklarını sisteme isletmediler. Bir kısmı ise su anda Almanya'da yasıyor olmasına rağmen, maalesef bu hakkını su ana kadar kullanmadı. Sizlere haklarınızı hatırlatmak istedim.
SGK, 25 Mayıs 2010 tarihli genelge ile, 27 Şubat 2009'da Almanya mevzuatında yapılan değişikliğe dikkat çekti. Çocuk yetiştirme süresi olan, ancak Alman mevzuatı gereğince aylık bağlanması için gerekli olan 60 aylık prim ödeme şartını yerine getiremeyenler bu süreyi borçlanabilecekti.
Yani Türkiye'deki ve Almanya'daki hizmetleri ile birlikte 65 yasını bitirecekleri tarihe kadar 60 ayı dolduramayanlar, eksik süreyi borçlanarak 60 ayı doldurup emekli aylığı alabilecekti. Ancak Almanya, Türkiye'ye kesin dönüş yapmış olanların eksik sürelerini borçlanmalarına imkân veren yasayı 11 Ağustos 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırdı. Mevcut uygulamaya göre, 10 Ağustos 2010 tarihine kadar aranan yas şartını yerine getirenler, borçlanabilecek. Bu tarihten sonra olanlar ise bu haktan yararlanamayacak. Fakat, Almanya'da çocuk yetiştirme süreleri bulunan ve kesin dönüş yapan Avrupalı Türklerin çocuk yetiştirme sürelerinin emeklilikte değerlendirilmesine devam edileceği de hüküm altına alındı.
Söyle ki; Almanya'da çocuk yetiştirmiş olanların öncelikle, Almanya sigorta kurumuna başvurarak Almanya'daki çocuk yetiştirme sürelerini tespit ettirmeleri gerekiyor. Almanya'da çocuk yetiştirme süreleri bulunan ve bu sürelerle Alman mevzuatına göre yaslılık aylığı bağlanması için gerekli olan 60 aylık prim ödeme şartını yerine getiremeyenler eksik sürelerini ya - Türkiye ile Almanya arasındaki anlaşmaya göre, - Ya da Türkiye'de dışarıdan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek - Veya yeni yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 41. maddesinde sayılan hizmet sürelerinden birisine göre borçlanarak eksik süreler tamamlanabilir. Borçlanılacak süreler özetle ülkemizde çocuk, askerlik, doktora, avukatlık stajı ve benzeri borçlanmalardan faydalanarak eksik sürelerin tamamlanması yoluna gidilebilecek.
HANGİ YOL İZLENECEK?
Bu itibarla, çocuk yetiştirme süresi olanların öncelikle Almanya'daki çocuk yetiştirme sürelerinin tespitinin sağlanması, bunun için başvuruda bulunacakların, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sgk.net (intra)/uygulamalar/ yurtdışı/ formülerler bölümünde veya www.karahalilogluemeklilikmerkezi. com sayfasından "Çocuk Yetiştirme Sürelerinin/Çocuk Yetiştirmeden Dolayı Dikkate Alma Sürelerinin Tespiti Dilekçesi"ni (V 800 formunu) eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurduktan sonra ilgili Alman emeklilik kurumuna göndermeleri birinci öncelik olacak. Almanya'daki çocuk yetiştirme süreleri ile ilgili olarak SGK Il müdürlüklerine yapılacak başvurularda sigortalı ve hak sahiplerinin doğru bilgilendirilmesi merkez Ankara tarafınca özelikle vurgulanarak hak kayıplarının asgariye indirgenmesine gayret edilmesi sağlanmıştır.
SGK'nın çabalarının yanında siz okuyucularımızın haklarının alınması hususunda istekli ve bilinçli olmak zorunda olduğunuzu unutmayınız.
EMEKLİLİK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM?
Hazan / ALMANYA
14
Şubat 1984 Almanya doğumluyum. 2000 yılından beri Alman vatandaşıyım. Aynı zamanda Mavi Kart sahibiyim. 2007 yılından bu yana Almanya'da sigortalı çalışıyorum. Türkiye'de henüz sigorta başlangıcım yok. Yurtdışı borçlanması ile Türkiye'den emekli olmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?
BİR vatandaşımızın yurtdışı borçlanması yapabilmesi için 18 yaşından sonra Türk vatandaşı olarak geçen sürelerinin olması gerekli. Siz 18 yaşına girdiğiniz 2002 yılından bu yana Alman vatandaşı olduğunuz için borçlanma yapamazsınız.
NE KADAR ÖDEYEYİM, NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Hasan / FRANSA
16.06.1978 doğumluyum. Fransa'da doğdum, halen orada yaşıyorum ve çifte vatandaşım. 1996'dan beri çalışıyorum. Askerliğimi bedelli olarak yaptım. Türkiye'de ise 02.08.2018'de işe başladım ve bir hafta çalıştım. Emeklilik başvurusu ile beni aydınlatmanız mümkün mü?
126 bin 100 TL ödeyerek 56 yaşında ya da 77 bin 940 TL ödeyerek 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Bu rakamlar 01.01.2019 tarihine kadar geçerli olduğundan, bir an önce işlemlerinizi yaptırmanız zam gelmeden faydanıza olacaktır.