Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerine göre, cari işlemler hesabı 457 milyon ABD doları fazla kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 7.028 milyon ABD doları fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5.963 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Yıllıklandırılmış verilere göre, Ekim ayında cari açık yaklaşık 22,0 milyar ABD doları olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 67,3 milyar ABD doları açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 63,2 milyar ABD doları fazla verirken, birincil ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 17,6 milyar ABD doları ve 328 milyon ABD doları açık verdi.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 7.588 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş olup, bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 2.462 milyon ABD doları ve 5.860 milyon ABD doları oldu.
FİNANS HESABI
2025 yılı Ekim ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 5,2 milyar ABD doları, net portföy yatırımları 0,2 milyar ABD doları, krediler 26,9 milyar ABD doları ve ticari krediler 0,8 milyar ABD doları katkı verirken; net efektif ve mevduatlar 3,9 milyar ABD doları negatif yönlü etki etmiştir. Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv azalışı 13,3 milyar ABD doları oldu.
Ekim ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net çıkışlar 838 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye'ye toplam doğrudan yatırımları 128 milyon ABD doları artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 966 milyon ABD doları arttı.
Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 225 milyon ABD doları gayrimenkul alımı ve yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye'de 240 milyon ABD doları net gayrimenkul alımı yaptığı görüldü.
Portföy yatırımları Ekim ayında 1.023 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti.
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 44 milyon ABD doları ve DİBS piyasasında 98 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; yurt dışı yerleşiklerin bankalar ve diğer sektörler ihraçlarında sırasıyla 529 milyon ABD doları ve 606 milyon ABD doları net alış, Genel Hükümet ihraçlarında ise 646 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü.
Yurt dışından kredi kullanımlarında bu ay bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 829 milyon ABD doları, 850 milyon ABD doları ve 3.139 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 2.229 milyon ABD doları net artış ve 190 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 2.039 milyon ABD doları net artış kaydetti.
Resmi rezervlerde bu ay 1.610 milyon ABD doları net azalış oldu.
BAKAN ŞİMŞEK: YAPISAL REFORMARA DEVAM EDECEĞİZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB açıkladığı Ödemeler Dengesi İstatistikleri verisini değerlendirdi. Şimşek, ekimde görülen cari açık için şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ekim ayında cari denge 0,5 milyar dolar fazla verdi. Yıllık cari açık 22 milyar dolar ile sürdürülebilir seviyelerde kalmaya devam etti.
Altın hariç cari açık program döneminde belirgin şekilde iyileşti. Tasarruf tercihlerinde önemli yeri olan ve son dönemde fiyatı yükselen altın, artan dış ticaret açığında etkili oldu. Ekim ayında altın hariç cari denge 3,2 milyar dolar fazla verirken yıllık açık 2,6 milyar dolar gerçekleşti.
Enerji fiyatlarındaki olumlu görünüm ve ihracat performansımızın cari dengeyi desteklemesi beklenirken elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirmek için yapısal reformları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz."
Ekim ayında cari denge 0,5 milyar dolar fazla verdi. Yıllık cari açık 22 milyar dolar ile sürdürülebilir seviyelerde kalmaya devam etti.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) December 12, 2025
Altın hariç cari açık program döneminde belirgin şekilde iyileşti. Tasarruf tercihlerinde önemli yeri olan ve son dönemde fiyatı yükselen… pic.twitter.com/tyTRd2xRfd
BAKAN BOLAT: CARİ FAZLA EĞİLİMİ GÜÇLENİYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hem mal hem de hizmetler ihracatında kaydedilen artışlar ile turizm ve taşımacılık gelirlerindeki güçlü performansın, cari işlemler dengesinin fazla verme eğilimini desteklediğini bildirdi.
Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ekim ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Ekimde cari işlemler hesabında 457 milyon dolarlık fazla verildiğini kaydeden Bolat, böylece temmuz-ekim döneminde üst üste 4'üncü ayda da cari işlemler hesabında fazla oluştuğunu belirtti.
Bolat, ekimde altın hariç cari işlemler hesabında 3 milyar 201 milyon dolar fazla sağlandığını, bu yılın 10 ayında cari işlemler açığının 14,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Yıllıklandırılmış cari işlemler açığının ekimde 22 milyar dolar olduğunu aktaran Bolat, dış ticaret ve cari işlemler dengelerinde olumlu ve ümit verici performansın sürdüğünü ifade etti.
Bolat, verilerin, dış dengedeki iyileşmenin istikrarlı şekilde devam ettiğinin göstergesi olduğuna işaret ederek, "Hem mal hem de hizmetler ihracatında kaydedilen artışlar ile turizm ve taşımacılık gelirlerindeki güçlü performans, cari işlemler dengesinin fazla verme eğilimini desteklemiştir. Küresel ekonomideki zayıf talep koşullarına, ticaret gerilimlerine ve bölgesel risklere rağmen Türkiye ekonomisi dış finansman ihtiyacını azaltan, makroekonomik istikrarı güçlendiren bir görünüm ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"RİSK PRİMİNDEKİ GÜÇLÜ İYİLEŞME DEZENFLASYON SÜRECİNE KATKI SAĞLIYOR"
Hizmet ihracatının güçlü seyrini sürdürerek ekimde yıllıklandırılmış bazda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 artışla 121,9 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Bolat, bu dönemde yıllıklandırılmış bazda seyahat gelirlerinin 59,2 milyar dolar, taşımacılık gelirlerinin 42 milyar dolar olduğunu belirtti.
Bolat, yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatı toplamının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 392 milyar dolara yükseldiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Cari işlemler hesabındaki olumlu gelişmelerle ülke risk primi (CDS), Mayıs 2018'den bu yana en düşük seviye olan 226 baz puana kadar gerilemiştir. Risk primindeki bu güçlü iyileşme, finansal istikrarı pekiştirmekte ve dezenflasyon sürecine katkı sağlamaktadır. Hem mal hem de hizmet ihracatımız artışını sürdürmektedir. Bu olumlu gelişmeler sayesinde cari işlemler açığı tarihsel ortalamaların altında seyrediyor. Orta Vadeli Program kapsamında cari işlemler açığının 2025 yılında milli gelire oranla yüzde 1,4 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesinde sağlanan kalıcı iyileşme, yapısal reformlar için gerekli olan makroekonomik ortamı da desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde üreticilerimizi haksız ithalat baskısına karşı korumaya devam edeceğiz. Küresel ekonomideki dönüşümleri dikkate alarak ülkemizin küresel ticaretteki konumunu sürdürülebilir şekilde güçlendirmeye yönelik politikaları kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz."