Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

Son dakika haberi bir süredir gündemde olan yapay et konusuyla ilgili şoke eden gerçekler barındırıyor. Pandemiyle tartışmaları daha da alevlenen yapay et gerçeğinin peşine düştük. İşi uzmanlarına sorduk. İşte yanıtlar: Yapay etin üretim tekniği kanser hücrelerinin üreme yöntemiyle aynı. Kanser riski taşıyor. Antibiyotikle üretiliyor. Üstelik aynı yöntemle insan eti de ürünlerde kullanılabilir. İşte şoke eden son dakika haberinin ayrıntıları...

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

Son dakika... Dünya geçtiğimiz haftalarda ortaya atılan yapay et konusunu tartışıyor. Yapay et, kanser riski ve insan etinden de üretilebilmek gibi korkutucu tehlikeler barındırıyor. Son dönemde Bill Gates'in önerileriyle birlikte yapay et konusu gündeme yeniden düştü. İlk olarak 2013'te laboratuvar ortamında kök hücreden kas hücre elde etme yöntemiyle üretilen yapay etle ilgili tartışmalar, son günlerde yeniden alevlenmeye başladı.

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

Türkiye'de de bu alanda çalışmalar başlatılırken, uzmanlar yapay etin tartışmaya açılması gerektiğini söylüyor. 10-15 yıla kadar hayatımıza girmeye başlayacağı öngörülen yapay et sağlık mı değil mi? Kanserojen madde içeriyor mu? Sürdürülebilirliğe katkısı nedir? Hayatımıza girerse et sektörü bu durumdan nasıl etkilenecek? sorularını uzmanlara sorduk. SABAH'a özel açıklamalarla işte yapay et gerçeği...

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...
Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

Bunun bir algı operasyonu olduğunu ve halk sağlığıyla oynamak için şimdiden kampanyasının yürütüldüğünü belirten Yücesan, "Yapay et laboratuvar ortamında ve hızlı bir şekilde üretiliyor. Üreme şekli kanser hücrelerinin üreme şekliyle birebir aynı. Halk sağlığı için zararsız deniliyor ancak laboratuvar ortamında bakterilere karşı korumak için çok ciddi bir antibiyotik kullanılıyor. Bu durumda ne kadar sağlıklı?" şeklinde konuştu.

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

PANDEMİYLE TALEP ARTTI

Yapay et konusunun pandemiyle birlikte daha da alevlendiğini aktaran Yücesan, şöyle devam etti: "Çin, Hindistan, Tayvan gibi böcek türü tüketen ülkeler Kovid-19'la birlikte bu ürünlere mesafe koydu. Sağlıklı ete olan talepleri arttı. Ancak et arzı aynı oranda artmadı. Dolayısıyla yapay et üretimi için çalışmalar da hızlandı. Şu an bu etin üretimi için maliyetler çok yüksek ancak bu maliyetleri düşürecekler. Peki bunu kaç şirket üretecek? Ülkeler, et üreten şirketlere bağımlı hale mi gelecek? Şu an dünyada milyonlarca küçük besici var. Belki de 50 yıl sonra bu besiciler kalmayacak ve et laboratuvar ortamında üretilen bir besin haline getirilecek. Bizim bu sorulara acilen yanıt bulmamız ve önlem almamız gerekiyor. Yoksa çok geç kalmış oluruz."

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

İNSAN ETİNDEN DE ÜRETİLEBİLİR!

"YAPAY et üretiminin doğa için birçok avantajı olduğu savunulsa da inanç hassasiyetine göre tüketilmesinin uygun olup olmadığı tartışılmaktadır" diyen Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Canlı bir hayvandan biyopsi yöntemi ile alınan ve hücrelerin geliştirilmesi ile oluşan yapay et tüketimi dini açıdan birçok soruyu beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı. Yapay et üretimiyle beraber tüketicilerin etik kaygılarının da ortaya çıktığı aktaran Tayyar, "Çünkü aynı yöntemle insan kas dokusundan da ilerleyen dönemlerde et üretilebilir. Bununla ilgili endişeler var. Nasıl önlemler alınacak?" şeklinde konuştu.

Son dakika: Şoke eden yapay et gerçeği! İnsan eti, kanser...

KANSER RİSKİ YÜKSEK

MEDICANA International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş ise, "Çok az kök hücreden büyük miktarda et üretimi, aynı zamanda hücrelerin aşırı çoğalması anlamına geliyor. Bu da direkt olarak akla kanser oluşumu riskini getiriyor"dedi. Öngörülemez kanser riskinin önemli bir endişe kaynağı olduğuna dikkat çeken Şenateş, "Hücre kültürü için gerekli olan bütün kimyasal ürünlerin (hormonlar, besin maddeleri, vb.) gıda tüketim içeriğinde güvenli olup olmadığı kesin değil. Yapay et üretiminde, hayvan hücresi kullanıldığından, insan dokusunda ve yapısında bazı olumsuz değişiklikler meydana gelme kaygısı mevcut" ifadelerini kullandı.