SARIMSAK METABOLİZMAYI HAREKETE GEÇİRİR
Diyetisyen Ece Günay Akkuş, yaz dostu ve tatil öncesinde zayıflamaya yardımcı olan besinleri anlattı… Şifa deposu çilek: Çilek, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Renginin kırmızı olmasından dolayı antioksidandır ve vücutta anti-kanserojen etki gösterir. Ağız içi yaraları tedavi edip ağız kokusuna iyi gelir. Potasyum değeri yüksek bir meyve olduğu için özellikle kalp sağlığında çok etkilidir. C vitamini içeriği yüksek olduğu için bağışıklığı kuvvetlendirir. Kişinin kendini zinde ve iyi hissetmesini sağlar. Alerjik bir meyve olduğu için kontrollü tüketilmesi önerilir. Yaklaşık altı-yedi adet çilek, bir porsiyon meyveye denktir.
KALORİSİ ÇOK DÜŞÜKTÜR
Baharın en güzel habercisi yeşil erik: Erik; A, C ve K vitamini, potasyum, magnezyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içeren bir meyvedir. Yüzde 90'ı su olduğu için kalorisi düşüktür. Çok fazla tüketildiğinde şişkinlik ve mide ağrılarına sebep olabilir.
Güçlü bir antioksidandır. Yaklaşık 10 adet yeşil erik bir porsiyon meyveye denktir.
Yağlarınızı ananas ile yakın: Ananas; yağ yakımına yardımcı olan bromelain içerir. Düzenli tüketildiğinde ödem atıcı ve yağ yakıcı etkisi vardır. Şeker içeriğinden dolayı tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Yoğurt ile birlikte tüketildiğinde kan şekerini daha iyi dengeler ve metabolizmanın daha kontrollü çalışmasına yardımcı olur.
Liflerin kraliçesi chia tohumu: İçinde bulunan mineraller sayesinde kendinizi daha zinde ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Porsiyon kontrolünde tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Semizotu tüketin: Potasyum oranı yüksektir. Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık problemine yardımcı olur. Yoğurt ile birlikte tüketildiğinde ve üzerine atılan kırmızı pul biber ve sarımsak ile lezzetlendirildiğinde metabolizmayı hızlandırır.
Maydanoz: Zayıflama diyetlerinde sıklıkla verilmesinin nedeni, idrar söktürücü özelliğidir. Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur.
YEŞİLLİKLE BİRLİKTE TÜKETİN
Nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek: Bitkisel protein içerirler ve lif oranları yüksek olduğu için tokluk hissi verirler. Hayvansal proteine göre yağ içermezler ve kan şekerini dengeleyip daha uzun süre tok kalmanızı sağlarlar. Yeşillikle beraber tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Açlık hissini tarçın ile bastırın: Kan şekerini dengeler. Açlık hissini baskılar. Gün içerisinde tükettiğiniz sularınıza katarsanız, metabolizmanızın daha hızlı ve dengeli çalışmasına yardımcı olur. Bunun yanında yoğurdunuzu veya meyvenizi, üzerine toz tarçın dökerek tüketebilirsiniz.
Somon: Somon yüksek kalite proteinle ve sağlıklı yağlarla doludur ve önemli besinleri içerir. Omega-3 içerdiği için zayıflamaya yardımcıdır.
YEŞİL ERİK YAŞLANMAYI ÖNLER
Yazın en lezzetli habercisi yeşil erik, sofralarda hızla yerini almaya başladı. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, eriğin faydaları hakkında bilgi verdi:
1.Yeşil erik, organik asit içeriği yüksek olan bir meyvedir. Tüm bu organik asitler vücudun alkali tutulmasına yardımcıdır.
2. Sitrik asit, vücuttaki laktik asidi etkisiz hale getirebilir, bu sayede yorgunluğu önler.
3. Yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri ile tüketilmesi halinde kalsiyum emilimini artırır, diş ve kemik sağlığını destekler.
4. Yumurta, et, balık, hindi gibi protein ağırlıklı besinlerle birlikte tüketildiğinde bu besinlerin asit etkisini azaltır ve nötralizasyonu destekler. Bu sayede metabolizma da destekleneceğinden kilo verme süreçlerini olumlu etkiler.
5. Çözünebilir lif açısından zengin bir besindir. Bu sayede hem sindirimi kolaylaştırır, hem de kabızlık problemini önlemeye yardımcıdır.
6. Anti-aging etkisi vardır; yaşlanmayı önler ve cildi yeniler. İçerdiği fitoflavonoidler ve vitaminler, bağ doku yenilenmesi hızlandırırlar. Bu sayede kilo verme süreçlerini destekler ve daha sıkı bir vücut sağlar.