SARI NOKTA HASTALIĞI NEDİR?
Merkezi görme, renkli görmeden sorumlu olan bölgeye sarı nokta denilmektedir. Gözün bu bölgesinde bulunan görme hücreleri aydınlık, renkli ve keskin görmeyi sağlamaktadır. Zaman içerisinde bu bölgede görmede azalma, düzensiz görme ve görmede kırılmalar gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu bölgeden kaynaklı olan hastalığa da sarı nokta hastalığı yani "makula dejenerayonu" denilmektedir.
Makula dejenerasyonu, bir retina hastalığıdır. Genellikle yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen görme bozuklarının en yaygın sebeplerinde birisi sarı nokta hastalığıdır. Bu hastalık bazı durumlarda gençlerde de görülmektedir. Sarı nokta hastalığının risk faktörleri arasında sigara kullanımı, ileri yaş ve ultraviyole ışıkları yer almaktadır.
BESLENME ALIŞKANLIĞI İLE HASTALIĞI YAVAŞLATMAK MÜMKÜN MÜ?
Sarı nokta hastalığı tedavisi kısıtlı vakalarda yapılmaktadır. Fakat sarı nokta hastalığının ilerlememesi için uygulanan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerindeki amaç var olan görmeyi korumak ve hastalığın ilerlememesini sağlamaktadır. Hastalar beslenme şekillerine dikkat ederek sarı nokta hastalığının ilerlemesini durdurabilmektedirler.
Beslenme sağlık bir yaşam için ne kadar önemliyse gözlerimiz içinde bir o kadar önemli bir konudur. Vücudumuzun her besine ve vitamine ihtiyacı vardır. Özellikle sarı nokta hastalığı bulunanlar ya da bu hastalığın riskini azaltmak isteyenler çinko içeren besinler tüketmelidir. Aynı zamanda omega 3 içeren besinler tüketilmesi hem mevcut olan hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakta hem de hastalığın oluşma riskini düşürmektedir.
İçerisinde bol miktarda lutein ve zeaksantin içeren yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesi de sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Çünkü yeşil yapraklı sebzeler içerinde bulunan lutein ve zeaksantin makulayı koruyan pigmentler içermektedir. Ispanak, pazı, marul, brokoli, kabak bu sebzelere örnek olarak gösterilebilir. Bunların yanı sıra yumurta sarısı, avokado, hurma zeaksantin ve lutein içeren diğer besinler arasındadır.
Sarı nokta hastalığında ayrıca içerisinde A vitamini, C vitamini ve E vitamini bulunan besilerinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu besinlerin hastalığın yavaşlamasına etki etmesi için yeteri kadar tüketilmesi gerekmektedir.