Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Cumhuriyet, bir tarihten kopuş mu?

CHP'nin son nafile kurultayı sırasında İlhan Kesici bu partinin önemini vurgulamak için "CHP ideolojisi, 200 yıllık yenilmişliğimize, geri kalmışlığımıza, 100 yılda bulabildiğimiz merhemin adıdır" demişti. Kesici'nin bu sözünü irdeleyerek yola çıkan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu, Zaman'daki yorumunda CHP'nin gerçekte İttihat Terakki'nin devamı olduğunu vurgularken şöyle diyor:
-Aslında karşımızda duran mesele toplumumuzun, CHP'nin bazı kurumlarla birlikte sahip çıktığı ideolojinin temel yaklaşımlarının, neredeyse bir asırdan beri, değişmemiş olmasına karşın, diğer toplumlarda görülmeyen bir dönüşüm yaşadığına inanmasıdır.
Gerçekten çok çarpıcı kanıtlarla savını anlatan Hanioğlu, Enver Paşa - Mustafa Kemal Paşa farklılığı üzerine inşa edilen "Tarihi Kopuş Tezi"ni, "Osmanlı tarihinin farklı padişahların kişilikleri çerçevesinde açıklanması"ndaki gibi fikri tutarlılıktan uzak buluyor ve diyor ki:
-CHP'nin varlığını sürdürmesinin gerekliliği konusunda çok farklı görüşleri savunan siyasetçiler ve entelektüeller fikir birliği içindedirler. Ancak burada müdafaa edilenin aslında bir parti değil adeta iliklere işlemiş, asırlık bir ideoloji olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Tekrar değerli siyaset adamımızın (İlhan Kesici) sözlerine dönecek olursak, sorun 100 yıl önce üretilen merhemde değil, bunun günümüz hastalıklarına çare olabileceğinin düşünülmesindedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA