Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Uçtu uçtu Lagari uçamadı!

LAGARİ Hasan Çelebi'yi bilirsiniz.
17'nci yüzyılda roketle uçmayı başaran ilk insan olarak tarihe geçmiştir.
1633 yılında, dönemin padişahı 4. Murat'ın kızının doğum günü şerefine, barut doldurulan bir füzenin ucunda, yaklaşık 300 metre havalandığı ve daha sonra paraşütü andıran kanatlarıyla Boğaziçi'ne son derece yumuşak bir iniş yaptığı rivayet edilir.

EFSANE AVCILARI TEST ETTİ
Bizde 'İcat çıkarma kardeşim' diye bir laf vardır; bilirsiniz. Füzeciliğin atası sayılan Lagari de ulemanın baskısıyla daha sonra Kırım'a sürgüne gönderilmiştir. Tesadüfe bakın ki; Kırım bugün uzay çalışmalarının merkezi olan Ukrayna'nın sınırları içindedir!
Geçen hafta Discovery Channel'daki Efsane Avcıları programında Lagari'nin füze denemesinin test edildiğini görünce, dikkatle izlemeye koyuldum.
Bizim avcılar, tarihi dokümanların rehberliğinde Lagari'nin füzesinin aynısını yaptılar.
Hatta barut yerine günümüzün füzelerinde kullanılan katı yakıtları kullandılar. Tepesine de bir kaza testi mankeni oturttular. (Mankene dönemin Osmanlı kıyafetlerini giydirdiler, başına bir kavuk oturttular.
Burnunun altına da kocaman bir bıyık eklemeyi unutmadılar.) Ancak üç denemede de başarılı olamadılar. Sonuncusunda füze ve ucundaki cansız manken ancak 30 metre kadar yükselebildi.
Sonrasında tepe üstü yere çakılıp infilak etti. Tabii Lagari'yi temsil eden cansız manken de yanıp mangal kömürü kıvamına geldi.
Bunun üzerine Efsane Avcıları, tarihe malolmuş Lagari denemesini, 'şehir efsanesi' ilan edip onaylamadılar.
Ben Lagari'nin roketle 300 metre yükseldiğine ve sağsalim yere indiğine inanıyorum. Bizim Efsane Avcıları mutlaka teknik bir hata yaptılar. Eminim, Lagari'ye de bu projesini ilk açıkladığında tıpkı reklamdaki gibi, "Fazla yüksekten uçuyorsun" demişlerdir!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA