Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Doktor 'sen hasta değilsin' diyor

Hasta Hakları Birim sorumlusuyum. Hastanemizde branşında tek olan uzman hekim, kendisine başvuran hastaya 'hasta değilsin' demiş. Hasta ise hasta olduğunda ısrar ediyor ve doktorun bu tavrı nedeniyle birimimize başvurdu. Ne yapacağız?

Sağlık; kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Kişinin, kendisini sağlıklı veya hasta hissetmesi subjektif bir algılamadır. Herhangi bir hastalığın veya sakatlığın olmaması, kişinin kendisini sağlıklı hissetmesi için yeterli değildir. Sağlıklı olmak, ruhsal ve sosyal durumla da yakından ilgilidir. Eğer kişi kendisini sağlıklı hissetmiyorsa, kendisinde bazı şeylerin iyi gitmediğine inanıyorsa, anormal bazı gözlemleri veya duyumları varsa, bir hekim bunu yok sayamaz ve yok saymamalıdır.

HASTA ÖNEMSENMELİ
Hekim hastasını muayene ettiğinde onda herhangi bir hastalık belirtisi saptayamayabilir. Fakat böyle bir durumda hekimin, hastasına 'sende hastalık yok, sapasağlamsın' demesi oldukça güçtür. Bunu söyleyen hekim, büyük risk almış olur. Vücudunda olup bitenden, en erken duyarlı bir hasta haberdar olur. Hekim, hastasının algısını mutlaka dikkate almalıdır. Zaman zaman medyada gördüğümüz 'Bir şeyin yok deyip hastaneden gönderdiler, yolda öldü' türünden dramatik haberler bu tür bir yaklaşımın sonucudur. Hekim, muayene bulguları normal bile olsa, kendisini iyi hissetmeyen kişiyi yeniden ve daha ayrıntılı olarak sorgulamalı ve genel bir check-up'tan geçirmelidir. Hekim; böyle bir kişiye, diğer hastalarından daha fazla zaman ayırmalı, derinlemesine ve çapraz sorgulamayla gözden kaçabilecek ayrıntıları yakalamaya çalışmalıdır.

ERKEN TEŞHİS ŞANSI
Gerçekten kimi hastalıklar en azından başlangıç döneminde, muayenede saptanabilecek bulgular oluşturmayabilir. Basit bazı laboratuvar testleriyle, kliniğe yansımayan kimi hastalıklar erken teşhis edilebilir. Zaten hekimin temel amaçlarından biri de hastalıkları iyice ilerlemeden teşhis etmek olmalıdır. Erken teşhis edilmesi ve gecikmeden tedaviye başlanılması, en amansız hastalıklarda bile hayat kurtarıcı olabilir. Tüm araştırmaların sonunda, hekim organik bir hastalığa ait herhangi bir belirtiyle karşılaşmasa bile, hastasına 'sen hasta değilsin' demek yerine, hastayı psikolojik durumunun değerlendirilmesi amacıyla bir psikiyatri uzmanına yönlendirmelidir. Birçok psikolojik rahatsızlık veya yoğun stresler, sanki organik bir hastalık varmış gibi belirti verebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA